Concerttickets

Een belangrijk tennistoernooi? Een reünieoptreden van uw lievelingsband? Een zomerfestival waarnaar u al maanden uitkijkt?

Jammer genoeg is het event volledig uitverkocht. Het is dus niet zo gek dat u online een manier zoekt om er alsnog bij te zijn. Maar opnieuw loeren fraude en oplichting om de hoek.

Vindt u via deze weg toch ergens het ticket waarnaar u zo snakt? Wees waakzaam. Er zijn bedrijven die alle tickets zeer snel opkopen en dan tegen hogere of woekerprijzen verkopen op internet. En er zijn verschillende risico's verbonden aan doorverkochte tickets:

  • Uw ticket heeft niet de gewenste categorie. 
  • Het ticket is op naam van iemand anders waardoor u eventueel de toegang wordt geweigerd. 
  • Het ticket wordt niet geleverd, hoewel u het duur betaalde.

Advies van ECC België: koop enkel bij de officieel erkende verkopers van het evenement!

Wat zegt de Europese wet?

Geen enkele Europese wetgeving regelt de doorverkoop van tickets voor culturele en sportevenementen (bv. concerten en voetbalwedstrijden). De EU-wetgeving over oneerlijke handelspraktijken verbiedt wel uitdrukkelijk de doorverkoop van tickets die verworven werden met behulp van ‘bots’ of andere software waarmee doorverkopers het maximumaantal tickets per aankoop dat de aanbieders van tickets opleggen, kunnen omzeilen.

Dit verbod is bedoeld om zoveel mogelijk mensen de kans te geven een ticket te bemachtigen en te voorkomen dat ze in handen vallen van een beperkt aantal spelers die ze kopen met als doel ze met winst door te verkopen.

In vele landen regelt nationale wetgeving de doorverkoop van tickets. De regels verschillen dan ook van land tot land.

Wat zegt de Belgische wet?

Georganiseerde doorverkoop van tickets is verboden in België. Enkel verkopers erkend door de organisator van het evenement zijn toegelaten om de tickets te verkopen. De prijs vermeld op de offertes en publicaties moet overeenstemmen met de prijs aangeduid op het ticket. Enkel dit bedrag kan van u gevraagd worden.

Indien u op het laatste moment verhinderd bent en uw ticket wenst te verkopen, laat de Belgische wet dit toe op voorwaarde dat dit slechts occasioneel gebeurt en u geen winst maakt.

Hoe zit het elders in Europa?

Ook buitenlandse websites kunnen tickets aanbieden voor evenementen in België. Deze zijn niet noodzakelijkerwijs onderworpen aan de Belgische wetgeving. In principe vallen zij onder de wetgeving van het land waar ze gevestigd zijn.

Doorverkoop is in Nederland toegelaten met de eventuele risico’s van dien. Bekijk zeker de website www.weetwaarjekoopt.nl om de officiële verkopers te kennen.

In Frankrijk is doorverkoop verboden. Enkel de organisator of de erkende verkopers mogen tickets voor het evenement verkopen. Indien u twijfelt, controleer dan de officiële prijs op www.levraibillet.fr.

Klik hier voor een overzicht van de wetgeving in de andere lidstaten.

Enkele Tips

  • Zoek eerst de officiële organisator van het evenement (via de website van de performer, de locatie …).
  • Bekijk op de website van de officiële organisator de aankoopmodaliteiten voor de tickets.
  • De betrouwbaarheid van een verkoper kan u controleren op www.ilovemyticket.com. U vindt daar ook een zwarte lijst van niet-erkende verkopers. De lijst is niet limitatief, blijf dus op uw hoede.
  • Wees kritisch: het is niet omdat een verkoper als eerste in de resultatenlijst van een zoekmotor verschijnt, dat die ook de officiële verkoper is.
  • Contacteer zo snel mogelijk de verkoper indien uw ticket niet aankomt of u een ander probleem hebt. In bepaalde gevallen en indien u met kredietkaart hebt betaald, kan u uw geld terugvragen via www.mijnkaart.be.