Aliaz Cooperation blijft zich bezondigen aan afgedwongen aankoop

Laatst aangepast op 17-06-16.

Van 2016 dateren de eerste klachten die ECC België ontving tegen de onderneming Aliaz Cooperation SIA, de verkoper van o.a. HorsePower. Alle negatieve media-aandacht en bemiddeling van consumentenorganisaties uit heel Europa ten spijt, blijft deze hardleerse firma consumenten om de tuin leiden en opzadelen met ongevraagde toezendingen.

Consumenten melden dat ze pakketjes mét rekening hebben ontvangen, waarvoor zij geen koopovereenkomst hebben gesloten.

Ons advies: de geleverde producten mag u houden en hoeft u niet te betalen!

Ongevraagde toezendingen

Aliaz Cooperation SIA, gevestigd in Letland, stuurt ongevraagd pakketjes naar Belgische consumenten. Het eerste “gratis” pakket gaat vergezeld van een factuur tot € 38. Voor het tweede pakket wordt tot € 187 aangerekend (!). Deze onderneming lokt de consument met gratis vermagerings- en potentie verhogende en andere schoonheidsproducten via advertenties op Facebook.

Sommige consumenten hadden de advertentie aangeklikt, enkel met de bedoeling het aanbod te bekijken, zonder iets te bestellen. Toch kregen ze een pakket toegestuurd door Aliaz Cooperation SIA. Anderen, die de bestelprocedure startten, maar vroegtijdig afbraken omdat bijkomende kosten verschenen, ondergingen hetzelfde lot.

Het gaat hier duidelijk om een afgedwongen aankoop, een praktijk die de Europese wetgeving verbiedt. Een onderneming mag geen product sturen naar een consument als hij dat niet uitdrukkelijk heeft besteld.

Beweert de ondernemer dat u een overeenkomst sloot en dat u toestemming gaf voor de zending? Dan is het aan de verkoper om dit te bewijzen.

Weet dat Aliaz Cooperation SIA onder allerlei namen handelt zoals:

 • Fatkiller
 • DragonSlimxtreme 
 • Shin Mau
 • Maxmanpower
 • Dentasmile
 • HorsePower+
 • GoWhite
 • Muscle Extreme XXL

U hebt een pakje ontvangen maar hebt niets besteld?

Volgens de wet mag u de geleverde producten houden en hoeft u niet te betalen! Ook niet als Aliaz Coorperation SIA dreigt met aanmaningen en incassobureaus. Laat u niet intimideren!

Toch stuurt u Aliaz Cooperation SIA. best een e-mail waarin u uw standpunt toelicht:

 • U hebt nooit een bestelling geplaatst
 • U weigert de factuur te betalen
 • U geeft aan dat u geen nieuwe zendingen wenst te ontvangen

Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ‘Gratis stalen’.

U hebt het gratis staal besteld?

U hebt 14 dagen bedenktijd waarin u de koop kunt annuleren. Gebruik hiervoor de voorbeeldbrief ‘Herroepingsrecht koop op afstand’. De bedenktijd gaat in op de datum van levering. U moet de pakketten op eigen kosten terugsturen, tenzij u de bestelling niet kon bevestigen door op de knop „betalen” of „kopen” te klikken. Het ontbreken van dergelijke knop wordt zwaar bestraft: het contract is ongeldig! U hoeft bijgevolg niets betalen noch terugsturen.

Reageer snel! Zo vermijdt u nieuwe zendingen met bijhorende factuur.

Meer info?

Neem contact op met onze juristen.