COVID-19-zelftesten kopen op internet

Laatst aangepast op 27-05-21.

SARS-CoV-2 antigen zelftesten, zoals ze officieel heten, zijn sinds begin april te koop in België. Enkel in erkende apotheken, niet online. Toch kunt u online bij binnen- en buitenlandse webwinkels een zelftest kopen. En maken scrupuleuze onlineverkopers en oplichters van de huidige situatie misbruik om u waardeloze zelftesten te bezorgen of helemaal niet te leveren. Weet dus bij wie u koopt voordat u zelftesten op internet bestelt. We geven u enkele tips.

Tips voor veilig online kopen van zelftesten

Koop alleen door een officiële organisatie goedgekeurde zelftesten

Zo bent u zeker dat ze betrouwbaar zijn. De lijst van de in België goedgekeurde zelftesten kunt u raadplegen op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)

Ter verduidelijking: er bestaan twee soorten coronazelftesten: de antigen en de serologische. Het verschil?

De antigentest is vergelijkbaar met een PCR-test en geeft aan of u op het moment van het afname besmet bent met het COVID-19-virus.

De serologische test bevestigt of u al besmet raakte met het COVID-19-virus en er antilichamen in uw bloed zitten. Deze test zegt niets over een huidige besmettingen.

Koop uw zelftest enkel bij een betrouwbare verkoper

Aanvankelijk mochten in België enkel erkende apotheken zelftests verkopen. Intussen mogen ze ook verkocht worden in supermarkten en online. Wees dus waakzaam. Als u advies nodig hebt over het gebruik van een zelftest, kunt u die best rechtstreeks bij een apotheek kopen.

In België zijn alle vergunde onlineapotheken opgenomen in de FAGG-Lijst.

Goed om te weten: erkende onlineapotheken uit een ander EU-land herkent u aan het verplichte EU-label met de vlag van het land in kwestie. Klik daarop en u ziet een lijst van de erkende apotheken in dat land.

Doe de Webshop Check

Twijfelt u nog over de betrouwbaarheid van een onlineverkoper van COVID-19-zelftesten? Doe de Webshop Check.

Meer weten over onlineaankopen?

Op de meeste onlineaankopen hebt u 14 dagen bedenktijd. Maar er zijn uitzonderingen. U hebt geen bedenktijd op gezondheidsproducten waarvan u na ontvangst het zegel verbreekt. Hebt u de verpakking van de coronazelftest geopend? Dan kunt u hem niet meer terugsturen en uw geld terugvragen, ook al hebt u de zelftest niet gebruikt.

Een Belgische onlineapotheker moet enkele regels respecteren bij het verzenden van uw bestelling. Laat de levering op zich wachten? Check uw rechten bij problemen met de levering.

Tot slot adviseren we u het officiële Belgische advies voor het correct gebruik van zelftesten op te volgen.