Reizen van en naar België

Laatst aangepast op 01-07-21.
Omdat de covid-19-maatregelen voortdurend wijzigen, kunnen wij de juistheid van deze informatie op datum van vandaag niet garanderen. Voor de meest recente informatie over reisvoorwaarden naar en van België kunt u terecht op de website info-coronavirus.be. Meer informatie over reizen naar andere Europese en Schengenlanden vindt u op reopen.europa.eu.

 

Sinds 1 juli is reist u gemakkelijker binnen de EU dankzij het coronacertificaat, ook wel EU-COVID-certificaat of coronapas genoemd. Maar veel landen werken met kleurcodes. Elk land is vrij om deze codes en bijgevolg de eventuele beperkingen te bepalen. Deze kleurcodes worden voortdurend aangepast. Controleer daarom voor vertrek de regels in België en in het land van bestemming. Wat zijn de gevolgen als u een reis hebt gepland naar een land in een oranje of rode zone?

Welke reizen zijn toegestaan?

U woont in België?

Wat de reden van uw reis ook is, u bent vrij om binnen de EU en bepaalde derde landen te reizen. Reizen naar een rode zone wordt sterk afgeraden. Afhankelijk van de kleurcode die België toekent aan uw reisbestemming, moet u bij terugkomst in België een aantal formaliteiten vervullen. Welke? Dat leest u op de website info-coronavirus.be. En verlies de regels en formaliteiten op uw reisbestemming niet uit het oog. Sommige Europese landen leggen maatregelen op zoals een PCR-test of een quarantaine. Deze maatregelen hangen af van de kleurcode toegekend aan het land of soms de regio van waar u verblijft. Meer informatie over de geldende inreisbeperkingen en -voorwaarden leest u op de websites van de FOD Buitenlandse Zaken en van de Europese Unie.

Steek zeker uw COVID-certificaat op zak. Digitaal of op papier. Met deze coronapas, die van kracht is sinds 1 juli 2021, kunt u aantonen dat u bent ingeënt, dat u een negatieve PCR-test hebt afgelegd of dat u de afgelopen 6 maanden bent genezen van Covid-19.

U verblijft niet in België?

Aan welke regels u moet voldoen, hangt af van het land van vertrek en de kleur die België aan dit land heeft toegekend.

Komt u (terug) uit een EU-land of uit de Schengenzone? Deze landen zijn momenteel op enkele uitzonderingen na allemaal groen.

Komt u (terug) uit een niet-Europees land? Slechts enkele landen kregen een groene of oranje kleurcode. De lijst kunt u raadplegen op de website info-coronavirus.be. Niet-Europese landen die niet op deze lijst staan, krijgen automatisch de kleurcode rood. Sommige landen met code rood worden als uiterst risicovol beschouwd. Reizen vanuit deze landen is dan ook verboden behalve in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld als uw hoofdverblijfplaats België is en u bepaalde voorwaarden naleeft zoals de PCR-test en/of quarantaine).

Mag u naar België reizen, dan moet u een aantal formaliteiten vervullen. Welke? U leest ze op de website info-coronavirus.be.

Al gereserveerd? Wat nu?

Naar waar en onder welke voorwaarden mag u reizen? Volg hiervoor het advies van de FOD Buitenlands Zaken en hou rekening met de kleurcodes (groen, oranje en rood). Kleurt een reisbestemming rood? Dan is reizen naar dat land niet verboden, wel zeer sterk afgeraden.

Hebt u een georganiseerde pakketreis geboekt? We moeten onderscheid maken tussen verschillende gevallen:

 • Hebt u via een Belgisch reisbureau of organisator geboekt?
  Kreeg uw reisbestemming een negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse zaken? Uw reis wordt hoogstwaarschijnlijk geannuleerd. U hebt dan recht op een terugbetaling van uw reis.
 • Hebt u via een buitenlands reisbureau of touroperator geboekt?
  Uw reis vertrekt uit België maar uw reisbestemming kreeg een negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken? Dan wordt uw reis hoogstwaarschijnlijk geannuleerd. U hebt dan recht op een terugbetaling van uw reis.
 • Hebt u via een buitenlands reisbureau of touroperator geboekt en vertrek uit het buitenland?
  Het antwoord is helaas minder voor de hand liggend. Buitenlandse maatschappijen zijn vaak van mening dat een negatief reisadvies van andere landen voor het land van vertrek niet van toepassing is op het reiscontract. Raadpleeg de voorwaarden van uw reiscontract voor meer informatie over het geldende annuleringsbeleid. Probeer overmacht in te roepen.

Hebt u enkel een vliegticket geboekt? De kleurcode toegekend aan uw reisbestemming speelt geen rol. Alleen als de vlucht door de luchtvaartmaatschappij wordt geannuleerd of als de algemene voorwaarden van toepassing op uw ticket dit voorzien, kunt u een terugbetaling vragen. Geldt dat niet voor uw vlucht, dan hebt u geen recht op terugbetaling en raden we u aan om met de luchtvaartmaatschappij een oplossing te zoeken zoals een tegoedbon, uitstel van uw reis, ...

Hebt u alleen accommodatie op de reisbestemming gereserveerd of enkel een dienst zoals autoverhuur? Ook hier is de kleur van uw reisbestemming niet van belang. Wat telt is of uw reisbestemming de geboekte dienst toelaat.

 • De geboekte dienst is niet toegestaan
  U hebt normaal gezien recht op een tegoedbon of een terugbetaling in functie van de toepasselijke regels.
 • De geboekte dienst is toegestaan
  De terugbetaling is alleen afhankelijk van de voorwaarden van uw reservering of de goodwill van de dienstverlener. U zult met de tegenpartij moeten onderhandelen indien de voorwaarden van uw reservering niet voorzien in een kosteloze annulering of wijziging.

U leeft de regels niet na? U riskeert sancties

Wie naar België reist, moet een aantal door België opgelegde regels respecteren. Zo moet u wanneer u (opnieuw) naar België reist, het Passagier Lokalisatie Formulier invullen, een PCR-test laten afnemen en eventueel een quarantaineperiode respecteren. Er zijn uiteraard consequenties voorzien voor het niet naleven van de regels, zoals een boete van 250 euro per persoon.

Meer informatie

Alle details van deze maatregelen vindt u op de site van de overheid.

U kunt ook telefonisch (0800 14689) of per e-mail ([email protected]) contact opnemen met de FOD Buitenlandse Zaken voor al uw vragen over de in België en in het buitenland geldende reisbeperkingen.

Voor meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor uw rechten als consument, kunt u onze veelgestelde vragen raadplegen.