Vraag van de maand

Ik kocht een fiets op een onlineveiling maar heb me bedacht. Kan ik de aankoop nog annuleren?

Dit is geen simpele ja-neevraag.

In principe hebt u voor al uw onlineaankopen bij een professionele verkoper een herroepingsrecht of bedenktijd van veertien dagen en kunt u de koop kosteloos annuleren. U moet enkel de terugzendkosten betalen.

Maar u kocht de fiets op een veilingsite. Voldeed de onlineveiling aan alle kenmerken van een openbare veiling, dan hebt u geen herroepingsrecht.

Om te kunnen spreken van een openbare veiling zijn volgende voorwaarden cumulatief vereist:

  • een onderneming biedt u een product of dienst aan
  • u moet de kans krijgen om persoonlijk aanwezig te zijn op de veiling
  • de onlineveiling maakt gebruik van een transparante competitieve biedprocedure
  • er is een ministeriële ambtenaar aanwezig
  • de winnaar is verplicht om het goed aan de geboden prijs kopen

Onlineveilingen voldoen vaak niet aan al deze voorwaarden. Zo krijgt u bv. niet de mogelijkheid om lijfelijk bij de veiling aanwezig te zijn.

Voldoet de onlineveiling niet aan alle voorwaarden? Dan hebt u wel een herroepingsrecht van veertien dagen vanaf het moment dat u de met de bieding gewonnen fiets hebt ontvangen. De verkoper moet de totaalprijs terug betalen, inclusief leveringskosten. De terugzendkosten van de fiets moet u zelf betalen. Opgelet: die geldt enkel voor een privé-aankoop bij een handelaar.

Tip: Controleer op de zoekertjeswebsites of online veilingplatformen of alle voorwaarden voldaan zijn voordat u online biedt. En bekijk wat dit platform/de verkoper zegt over het herroepingsrecht. Zo weet u alvast waaraan u zich kunt verwachten als u dit recht ook in de praktijk wilt afdwingen.

Goed om te weten: op de meeste onlineaankopen hebt u in principe een herroepingsrecht van veertien dagen. Maar er zijn uitzonderingen. Ontdek welke.