Dringende medische zorg in het buitenland

Trekt u tijdelijk naar het buitenland? Stop dan zeker de Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) in uw koffer. Zo vermijdt u hoge facturen voor dringende medische kosten.

EZVK: dekking voor dringende medische zorg

Uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijst dat u in orde bent met de verplichte ziekteverzekering. Hebt u in een EU-land of in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Macedonië of Australië dringende medische zorg nodig? Dan krijgt u die tegen dezelfde voorwaarden en kosten als wie er woont. Enige voorwaarde: u klopt aan bij dokters en ziekenhuizen van het openbare zorgstelsel.

Uw ziekenfonds geeft uw EZVK gratis. Laat u dus niet misleiden door malafide websites die er geld voor vragen. In België is de kaart maar één jaar geldig. Vraag tijdig een nieuw exemplaar aan. De EZVK staat op naam: ieder gezinslid heeft een aparte nodig.

Goed om te weten:

  • Uw EZVK dekt geen privézorg en geplande behandelingen.
  • Uw EZVK is geen reisverzekering: repatriëringskosten vergoedt ze bijvoorbeeld niet.
  • Uw EZVK garandeert niet dat u altijd gratis hulp krijgt. Betalen inwoners ter plaatse voor de behandeling? Dan u ook. U kunt achteraf wel een vergoeding bij uw ziekenfonds vragen.
  • Hebt u geen EZVK? De kosten voor dringende zorgen moet u meestal ter plaatse voorschieten maar worden in België terugbetaald.

Verhuist u van het ene naar het andere EU-land? Dan is uw ziekteverzekering niet zomaar in orde. Wat u moet ondernemen, hangt af van uw persoonlijke situatie, uw verblijfsduur en uw ziekteverzekeringsvoorwaarden. Vraag ernaar bij uw ziekenfonds.

Meer info? Lees de details op de website van Uw Europa. Of download de app over de EZVK: via App Store, Google Play en Microsoft Store.

Mutas en Mediphone Assist: aanvulling op uw EZVK

Uw Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) dekt wat de verplichte ziekteverzekering vergoedt. Wist u dat er ook een aanvullende ziekteverzekering bestaat? Die biedt extra dekking en medische bijstand in het buitenland. De meeste Belgische ziekenfondsen slaan daarvoor de handen in elkaar via het gezamenlijke project Mutas. De onafhankelijke ziekenfondsen bundelen hun krachten in Mediphone Assist.

Hebt u een raadpleging, ziekenhuisopname of andere dringende medische interventie in het buitenland? Bel meteen naar de alarmcentrale van Mutas of Mediphone Assist. Vraag meer info bij uw ziekenfonds om te weten wat deze aanvullende verzekering precies dekt en onder welke voorwaarden.

Hebt u voor uw dringende zorg medicijnen van de apotheek nodig? Check of u ook die krijgt terugbetaald.