Een commercieel aanbod krijgen op straat of bij u thuis

De Europese wetgeving verplicht de handelaar die u benadert buiten zijn winkel, om u bepaalde informatie te geven. Vooraleer iets te ondertekenen, hou in het oog of hij u informeert over:

Handelaars die doen aan verkoop op straat of deur-aan-deur-verkoop moeten u een contract op papier (of als u akkoord gaat op een ander duurzaam medium) bezorgen dat deze informatie op een heldere en begrijpelijke manier bevat.

Identiteit van de verkoper

Deur-aan-deur-verkoop en verkoop op straat gaan vaak snel. Reden te meer om zeker te zijn dat de handelaar al zijn gegevens deelt: naam van het bedrijf, ondernemingsnummers, fysiek adres en andere contactgegevens zoals e-mailadres en telefoonnummer.

Waarom is dat zo belangrijk? Om zeker te weten dat hij gevestigd is in de Europese Unie, en u dus beschermd bent door de Europese wetgeving voor uw aankoop op straat of deur-aan-deur. Ook weet u dat hij wel degelijk bestaat, en dat u hem vlot bereikt bij problemen.

Inhoud van het aanbod

Vooraleer u iets beslist, kijk na of de handelaar u informeert over:
  • de eigenschappen van de dienst of het product
  • de totaalprijs, inclusief leveringskosten en taksen
  • de contractduur en de voorwaarden voor opzegging
  • de voorwaarden voor levering (leveringstermijn of de start van de diensten en eventuele beperkingen)

De verkoopsvoorwaarden

Net als bij online-verkopers zijn deur-aan-deur-verkopers of verkopers op straat niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben. Ze zijn wel verplicht om u bepaalde wettelijke informatie te geven zoals:

De start van uw contract

In België hangt u vast aan een contract zodra u het onderwerp van de verkoop (product of dienst) en de betreffende prijs aanvaardt. U moet dus niet noodzakelijk iets betaald hebben om gebonden te zijn aan een contract buiten de verkoopruimten.

Betaalwijzen

Als u een aankoop doet op straat of aan uw deur, betaal niet. Richt de verkoper in kwestie zich op de Belgische markt? Dan moet hij even wachten voor hij van u een betaling of voorschot mag eisen: zeven werkdagen nadat u het contract afsloot.

De termijn van zeven dagen is voorbij? U hebt nog zeven dagen extra om te herroepen, maar de verkoper kan de betaling al vragen voor deze termijn is verstreken.

Betaal bij voorkeur met uw kredietkaart en vermijd cash-betalingen of debetkaarten. U bent zo beter beschermd in geval van problemen (fraude, geen levering, faillissement,…). U kunt namelijk de terugbetaling vragen bij de uitgever van uw kredietkaart.

Wilt u uw aankoop annuleren door uw herroepingsrecht te gebruiken? Lees onze rubriek "Afzien van een aankoop buiten verkoopruimten".