Dropshipping

Een nieuwe hype op het internet, maar niet zonder gevaar

Oneerlijke onlineverkopers, ze zijn er in alle maten en gewichten.  In dit artikel ligt de focus op een verdienmodel voor online ondernemers, dat almaar aan populariteit wint bij fraudeurs op het internet: dropshipping.

ECC België licht toe:

Wat is dropshipping?

Dropshopping werkt zo: u plaatst een bestelling bij een webshop. Werkt deze met dropshipping? Dan heeft de webshop zelf geen opslagplaats en voorraad. Uw bestelling wordt doorgestuurd naar een buitenlandse leverancier of webshop en die stuurt het pakketje rechtstreeks naar u. De leverancier verzorgt het logistieke aspect van de verkoop zoals de voorbereiding van de bestelling, de verpakking en levering aan de koper. Toch is de verkoper als enige verantwoordelijk voor de levering, de uitvoering van het herroepingsrecht en de klantenservice.

Goed om te weten: Vaak worden deze dropshippingsites gecreëerd en/of gehost door platforms die meestal buiten de EU zijn gevestigd. Een voorbeeld: Shopify.

Wat is het juridische kader?

Dropshipping staat niet gelijk aan oplichting. Een dropshippingsite is volledig legaal als de verkoper voldoet aan de wettelijke vereisten voor verkoop op afstand. Helaas worden deze regels, zoals bv. het vermelden van contactgegevens, niet altijd nageleefd.

Dropshippers adverteren zeer actief op sociale netwerken zoals Facebook en Instagram met professioneel ogende video’s. Sommige dropshippers doen zelfs beroep op influencers om promotie te maken voor hun producten, dikwijls van mindere kwaliteit of zelfs namaak, tegen buitensporige of juist extra lage prijzen. Vaak presenteren ze die als gefabriceerd in Europa (bv. ‘made in Belgium’) terwijl ze meestal uit China komen en/of als ‘laatste stuks’. Deze handelspraktijken zijn oneerlijk en/of misleidend

Deze websites zijn dikwijls niet in Europa gevestigd. Toch hebben ze vaak een url-adres met een Europese extensie, bv. ‘.be’, ‘.nl’, ‘.de’. Daarom is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om uw Europese consumentenrechten af te dwingen.

Opgelet: De rechtsmiddelen tegen verkopers gevestigd buiten de EU zijn vrij beperkt en blijven over het algemeen ongestraft.

Hoe herkent u dropshippers?

Dropshippers zijn moeilijk te detecteren. Waarom? Omdat u geen toegang hebt tot het systeem dat de dropshipper koppelt aan zijn leverancier.

Hoe voorkomt u niet-levering van uw bestelling of andere problemen? Controleer de identiteit van de verkoper en andere essentiële informatie op zijn website met behulp van de Webshop Check.

Er schuilt een Sherlock Holmes in u? Zo ontmaskert u dropshippers:

  • Ze adverteren vaak met 1 + 1 gratis.
  • Bovenaan een dropshippingsite prijkt dikwijls een gekleurde banner die promoties of snelle levertijden aankondigt.
  • Dropshippingsites vermelden meestal geen contactgegevens.
  • De meeste gebruiken dezelfde algemene voorwaarden waarin ze het toepasselijke recht (meestal Nederlands of Frans) vermelden, terwijl ze in werkelijkheid niet in Nederland of Frankrijk gevestigd zijn.
  • Ze maken vaak promotie voor hun producten op sociale media met video’s op Facebook of Instagram.

Wat zijn de risico’s?

Kopen via dropshipping houdt risico’s in:

  • Niet-levering van de bestelling.
  • Levering van producten van slechte kwaliteit of die niet overeenkomen met de omschrijving.
  • Niet respecteren van uw herroepingsrecht en weigering u terug te betalen.
  • Lange levertijden. Veel producten worden immers verzonden uit China.
  • Douanerechten die u moet betalen als de producten uit een niet-EU-land worden verzonden.
  • Hoge terugzendkosten als u gebruikmaakt van het herroepingsrecht;
  • Moeilijk toe te passen garantie als u een niet-conform of gebrekkig product ontvangt.

Waarop kunt u wel letten?

Onder het moto beter voorkomen dan genezen geven we u tips om problemen met dropshipping te vermijden. U vindt ze hier.

Goed om te weten: Twijfelt u? Doe de Webshop Check. Dankzij deze tool koopt u veilig online, in heel Europa.

U bent slachtoffer?

Bent u slachtoffer van dropshipping? De kans is groot dat u uw geld nooit meer terugziet. Frauduleuze verkopers zullen natuurlijk niet snel terugbetalen. Betaalde u met een kredietkaart? Betwist de betaling op www.mijnkaart.be. Misschien betaalt de uitgever van uw kredietkaart u terug.

Geef onbetrouwbare dropshippers aan bij de Economische Inspectie. Die kan maatregelen treffen om een einde te maken aan deze illegale praktijken.

De verkoper is gevestigd in een ander EU-land en u denkt dat een minnelijke oplossing mogelijk is? Stuur ons een volledig dossier zodat we u opties kunnen bekijken.