Online koopje gespot? Check bij wie u koopt voordat u bestelt!

ECC België ontving al meer dan 600 klachten over oplichting door webshops die via het Canadese bedrijf Shopify werden aangemaakt. Verkopers kunnen er gemakkelijk een eigen webshop met bijhorende url creëren. Met Shopify op zich is niets mis, wél met bepaalde verkopers die er hun webshop aanmaken.

Deze malafide verkopers adverteren vaak op sociale media om klanten te lokken en … op te lichten. Wees dus extra voorzichtig als u op een advertentie op sociale media klikt. U riskeert een product van bedenkelijke kwaliteit te ontvangen of zelfs helemaal niets.

Doe de Webshop Check en betaal veilig

De webshops zien er weliswaar mooi en professioneel uit, maar een deel zijn gewoon pure oplichters. Op webshopcheck.be leest u hoe u ze herkent vóór u iets bestelt en misschien uw geld kwijt bent.

Zo controleert u altijd beter het postadres van de webshop om te weten waar die gevestigd is. Het is niet omdat de website eindigt op “.nl”, dat deze Nederlands is, en dat is belangrijk om te weten. Als de verkoper gevestigd is buiten de EU, zoals in het geval van de webshops op Shopify, bent u immers niet beschermd door de Europese wetgeving en staat u als consument machteloos. Voorkomen is dus de beste remedie.

Voor de nieuwsgierigen die willen weten of een webshop gemaakt is door de diensten van Shopify, hebben we nog een technisch trucje: klik met de rechtermuisknop op de webpagina en klik op ‘view page source’. Ziet u Shopify regelmatig terugkomen? Dan is de website via Shopify aangemaakt en mogelijks frauduleus.

Betaal online bij voorkeur met een kredietkaart of via een betaaldienst zoals PayPal. Niet met een bankkaart of overschrijving. Zo kunt u bij problemen een terugbetaling vragen aan de uitgever van de kredietkaart of PayPal.

In de valkuil gelopen?

Kreeg u niets geleverd of niet wat u bestelde en betaalde u met een kredietkaart? Dan kunt u de betaling betwisten bij de uitgever van uw kredietkaart. Onder bepaalde voorwaarden zal die u terugbetalen.

Helaas kan het Europees Centrum voor de Consument niets ondernemen tegen oplichters. Omdat we willen voorkomen dat er nieuwe slachtoffers vallen, klopten we aan bij het Europees netwerk van handhavingsautoriteiten en de Europese Commissie om de rol van Shopify te bekijken.