Stakingen Spaans peroneel van Ryanair: uw rechten

Laatst aangepast op 29-08-19.

Boekte u een vlucht bij Ryanair naar, van of via Spanje met vertrekdatum 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 of 29 september? De kans is groot dat uw vlucht geannuleerd wordt door een staking van het cabinepersoneel. Het cabinepersoneel legt het werk neer na de aankondiging van de sluiting op 1 januari 2020 van een aantal basissen in Spanje.

Gelukkig hebben reizigers in de Europese Unie bepaalde gegarandeerde rechten.

Omboeking of terugbetaling

Bent u getroffen door de staking? U hebt de keuze tussen:

  • een gratis omboeking
  • een terugbetaling van de ticketprijs

Opteert u voor de alternatieve vlucht die Ryanair voorstelt? Dan hebt u recht op maaltijden en verfrissingen in verhouding tot de wachttijd, twee gratis telefoontjes, e-mails of faxberichten en indien nodig overnachting in een hotel en vervoer hier naartoe.

Ons advies: vliegt u op een van de stakingsdagen van, naar of via Spanje? Check dan op de website van Ryanair met uw vluchtnummer of uw vlucht zoals gepland zal doorgaan.

Blijkt uw vlucht geannuleerd? Neem zelf contact op met de luchtvaartmaatschappij en vraag naar een alternatief. Zo maakt u meer kans op een vrij zitje.

Schadevergoeding

Is uw vlucht aanzienlijk vertraagd of geannuleerd en werd u hierover minder dan twee weken voor vertrek geïnformeerd? Dan hebt u recht op een forfaitaire compensatie. 

Met deze tool van het netwerk van Europese Consumentencentra berekent u de schadevergoeding. Gebruik het onlineformulier van Ryanair om uw vergoeding te claimen.

Aangekondigde staking is geen overmacht

Als een vlucht wordt geannuleerd of aanzienlijke vertraging heeft door overmacht, zoals weersomstandigheden of een staking buiten de luchtvaartmaatschappij om, is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht de extra compensatie te betalen. Werd de staking vooraf aangekondigd? Dan heeft de luchtvaartmaatschappij de tijd om maatregelen te treffen om de overlast voor reizigers te beperken. Dit betekent dat Ryanair geen overmacht kan inroepen en de getroffen passagiers moet vergoeden.

Na de stakingen van het cabinepersoneel en de piloten van Ryanair tijdens de zomer van 2018 sprak de luchtvaartmaatschappij dit tegen en weigerde de forfaitaire compensatie te betalen. Dit gaf aanleiding tot juridisch getouwtrek.

Test Aankoop startte een groepsvordering waarbij getroffen passagiers van de stakingen in de zomer van 2018 kunnen aansluiten.