Arrivederci Alitalia

Laatst aangepast op 30-11-21.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft op 15 oktober 2021 al haar activiteiten gestaakt. Alle vluchten vanaf die datum zijn dan ook geannuleerd. Hebt u nog ongebruikte vliegtickets of een (corona)voucher? Dan hebt u recht op terugbetaling.

U hebt ongebruikte tickets of (corona)vouchers

De Italiaanse overheid heeft een fonds opgericht van 100 miljoen euro om ongebruikte vliegtickets en vouchers terug te betalen aan de prijs vermeld op het ticket of tegoedbon. Dankzij dit fonds loont het echt de moeite een terugbetalingsverzoek in te dienen.

Terugbetaling vragen, drie scenario’s

  • U hebt een ongebruikt vliegticket
    U ontving na annulatie van de vlucht wellicht een mail met instructies. Zo niet, vraag terugbetaling met het formulier formulier.

  • U bezit een (corona)voucher
    Met het formulier ‘Richiesta rimborso voucher’ vraagt u een terugbetaling aan.

  • U betaalde met een kredietkaart
    U kunt een terugbetalingsverzoek indienen bij de uitgever van uw kredietkaart via de ‘chargeback’-procedure.

U boekte een pakketreis

De geannuleerde vluchten werden als deel van een pakketreis geboekt? De reisorganisator is verantwoordelijk voor vervangend vervoer. U hoeft niets extra te betalen.

Reisverzekering

Reisverzekeringen dekken het faillissement van luchtvaartmaatschappijen meestal niet. Dit betekent dat u geen terugbetaling van de ticketprijs of andere schade (bv. hotelreservaties, een alternatieve vlucht) krijgt. Vraag het voor alle zekerheid toch na bij uw verzekeringsmaatschappij.

Italia Trasporti Aereo

Een nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij ‘Italia Trasporto Aereo’, of kortweg ITA Airways, voerde op 15 oktober 2021 haar eerste vluchten uit. Eigenaar: het ministerie van Economie. Belangrijk is dat deze maatschappij de schulden van Alitalia niet overneemt.

Meer informatie?

Hebt u hierover nog vragen of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.