Arrivederci Alitalia

Laatst aangepast op 13-01-22.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft op 15 oktober 2021 al haar activiteiten gestaakt. Alle vluchten vanaf die datum zijn dan ook geannuleerd. Hebt u nog ongebruikte vliegtickets waarvan het nummer start met AZ055 of een (corona)voucher? Dan hebt u recht op terugbetaling.

U kunt daarvoor gebruikmaken van onlineformulieren. Hieronder vindt u de links. Helaas zijn deze formulieren alleen in het Italiaans beschikbaar. Een tip: gebruik de vertaalfunctie van uw browser.

Goed om te weten: hebt u al een aanvraag tot terugbetaling van uw ticket of voucher ingediend maar wacht u nog steeds op uw geld? Hier leggen we uit waarom en wat u kunt doen.

U hebt ongebruikte tickets of (corona)vouchers

De Italiaanse overheid heeft een fonds opgericht van 100 miljoen euro om ongebruikte vliegtickets en vouchers terug te betalen aan de prijs vermeld op het ticket of tegoedbon. Dankzij dit fonds loont het echt de moeite een terugbetalingsverzoek in te dienen.

Terugbetaling vragen, drie scenario’s

 • U hebt een ongebruikt vliegticket dat u kocht op de website of via het callcentre van Alitalia
  • Alitalia annuleerde de vlucht?
   U ontving na annulatie van de vlucht wellicht een mail met instructies. Zo niet, vraag terugbetaling met het formulier. Dezelfde maatregelen gelden als u een geannuleerd ‘Travelpass’-ticket hebt.

  • U annuleerde voor vertrek uw reservatie?
   Vraag terugbetaling met dit onlineformulier. De terugbetaling van het ticket zal worden beoordeeld volgens de geldende tariefregels in geval van annulering van de vlucht of volgens de speciale COVID 19-maatregelen van Alitalia
 • U bezit een (corona)voucher
  Met het formulier ‘Richiesta rimborso voucher’ vraagt u een terugbetaling aan.

 • U betaalde met een kredietkaart
  U kunt een terugbetalingsverzoek indienen bij de uitgever van uw kredietkaart via de ‘chargeback’-procedure.

U boekte een pakketreis

De geannuleerde vluchten werden als deel van een pakketreis geboekt? De reisorganisator is verantwoordelijk voor vervangend vervoer. U hoeft niets extra te betalen.

Reisverzekering

Reisverzekeringen dekken het faillissement van luchtvaartmaatschappijen meestal niet. Dit betekent dat u geen terugbetaling van de ticketprijs of andere schade (bv. hotelreservaties, een alternatieve vlucht) krijgt. Vraag het voor alle zekerheid toch na bij uw verzekeringsmaatschappij.

Italia Trasporti Aereo

Een nieuwe Italiaanse luchtvaartmaatschappij ‘Italia Trasporto Aereo’, of kortweg ITA Airways, voerde op 15 oktober 2021 haar eerste vluchten uit. Eigenaar: het ministerie van Economie. Belangrijk is dat deze maatschappij de schulden van Alitalia niet overneemt.