Brandhout en pellets bestellen op het internet? Weet bij wie u koopt!

Laatst aangepast op 30-11-21.

Nu de energieprijzen de pan uit swingen, zoeken we naar goedkopere alternatieven om onze woning te verwarmen. Hout- en pelletkachels zijn een goede optie maar opgelet voor frauduleuze verkopers van brandhout en pellets op het internet. U bestelt en betaalt maar de levering blijft uit. Controleer of de onlineverkoper te vertrouwen is voordat u op de bestelknop klikt. Zo blijft u deze winter niet in de kou staan.

Weet bij wie u koopt

Waarop kunt u letten voordat u online bestelt?

  • Vermeldt de webshop een geografisch postadres
    Een website waarvan de URL eindigt op ‘.fr’ betekent niet altijd dat deze in Frankrijk of zelfs in Europa is gevestigd.

  • Vermeldt de webwinkel alle contactgegevens?
    Naam, ondernemingsnummer, geografisch adres, e-mailadres of een contactformulier. Zo bent u zeker dat de webshop echt bestaat en weet u hoe u de verkoper snel en gemakkelijk contacteert bij problemen.

  • Is de verkoper in de EU gevestigd of erbuiten?
    Buiten de Europese Unie? Bij problemen zijn de rechtsmiddelen tegen niet-Europese ondernemers beperkt. Een rechtszaak aanspannen kan ingewikkeld en duur zijn.

Nog een tip: doe de Webshop Check. Dankzij deze tool koopt u veilig online in Europa.

Betaal veilig

Betaal online bij voorkeur met een kredietkaart of via een betaaldienst die u een bijkomende zekerheid biedt, zoals PayPal. Zo kunt u bij niet-levering of fraude de betaling betwisten en een terugbetaling vragen aan de uitgever van de kredietkaart of de betaaldienst. Betaal niet met een bankkaart of overschrijving. Als er dan iets misgaat, kunt u enkel bij de verkoper terecht.

Goed om te weten: vraagt de webshop te betalen op een rekening bij een bank in een ander land dan waar hij gevestigd is? Dat is op zijn minst vreemd en raden we niet aan. U kunt dit zien door het adres van de verkoper te checken (maar dat deed u al!) en te vergelijken met het begin van de IBAN-code (bv. LT = Litouwen, ES = Spanje …)

Lees meer over aankopen op internet betalen. En ontdek de voordelen van de tweefactorauthenticatie.

Bent u toch de dupe?

Kreeg u geen brandhout of pellets geleverd? Ga in elk geval achter de verkoper aan: contacteer hem schriftelijk. Geen reactie, schrijf gerust een review om toekomstige kopers te verwittigen. En doe dan een melding bij de politie via het Meldpunt fraude. Helaas is bemiddeling met fraudeurs geen optie en kan het Europees Centrum voor de Consument niets ondernemen tegen oplichters.

Betaalde u met een kredietkaart of een betaaldienst zoals PayPal?

Dan kunt u de betaling betwisten bij de uitgever van uw kredietkaart of de betaaldienst. Onder bepaalde voorwaarden zal die u terugbetalen.