Online datingsites: een schot in de roos of een gat in uw beurs?

Wie op zoek is naar een nieuwe relatie, kan beroep doen op de diensten van online datingsites. Maar wat als u heel snel de ware liefde vindt of juist niet, en u uw abonnement wilt opzeggen? U hebt recht op veertien dagen bedenktijd, maar opgelet voor de voorwaarden. Uw registratie op een datingsite stopzetten, is moeilijker dan u denkt en lukt meestal niet kosteloos. ECC België legt uit en geeft tips.

Net geregistreerd maar bedacht?

Mijnheer B. betaalt 269 euro voor een lidmaatschap van zes maanden bij een datingsite. Vijf dagen en zes contacten later zegt hij zijn lidmaatschap op. Toch rekent de datingsite hem 202 euro aan.

Als algemene regel geldt dat gebruikers van de diensten van een datingsite veertien dagen bedenktijd hebben waarin ze hun lidmaatschap kunnen opzeggen. Doet u dit tijdig, dan moet de dienstverlener u het lidgeld terugbetalen. Maar: hebt u profielen van andere gebruikers bekeken of hen gecontacteerd, dan hebt u gebruik gemaakt van de diensten van de datingsite en mogen ze die aanrekenen. Soms zelfs tot 50% van het lidgeld of meer. Het argument van de datingsites? Het is niet de duur van de overeenkomst die van belang is, maar wel het aantal contacten tijdens het lidmaatschap. Dit vindt ECC België buitensporig. Zelfs een smiley wordt aangerekend. 

Een lidmaatschap stopzetten

Een lidmaatschap loopt meestal over een bepaalde periode, vermeld in het contract. Hebt u de ware liefde gevonden en hebt u de diensten van de datingsite niet meer nodig? Zeg dan tijdig uw lidmaatschap op want een dergelijk lidmaatschap wordt vaak stilzwijgend verlengd.

Voordat u lid wordt van een datingsite, moet die u op een duidelijke en in het oog springende manier wijzen op de automatische verlenging. In België moet dit volgens de wet in een kader, vetgedrukt en los van de tekst op de eerste bladzijde van de overeenkomst gemeld worden. O.a. de uiterste datum voor opzeg moet meegedeeld worden. Ook online is deze informatie verplicht. 

En wat als u lid bent van een buitenlandse datingsite? De regelgeving over stilzwijgende verleningen verschilt van land tot land. In Duitsland bv. wordt een lidmaatschap bij een datingsite automatisch verlengd. Tenzij het tijdig opgezegd werd. In Frankrijk en Oostenrijk moet de datingsite gebruikers voor het verstrijken van de opzegperiode melden dat het lidmaatschap automatisch weldra vernieuwt. 

Tips van ECC België

  • Voordat u lid wordt van een datingsite, lees de kleine lettertjes over de prijs, het herroepingsrecht, de looptijd van de overeenkomst en de uiterste opzegdatum. Noteer dit in uw agenda. 
  • Nadat u lid werd en uw bedenktijd is verlopen, lees de voorwaarden van de datingsite na hoe u eventueel uw overeenkomst nog kunt beëindigen Let op: enkel uw profiel verwijderen volstaat meestal niet. 

Datingsites. Grote liefde of groot bedrog?

In de onlinebrochure ‘Datingsites. Grote liefde of groot bedrog?’ van ECC België leest u alles wat u moet weten voordat u zich bij een datingsite aanmeldt.

Hebt u problemen met een handelaar gevestigd in een ander EU-lidstaat, Noorwegen of IJsland? Contacteer ECC België voor gratis hulp en advies.