Uw vlucht naar Polen wordt geannuleerd. De handtas die u in Italië hebt gekocht, is beschadigd. U zit vast aan een duur en ongewenst abonnement. Wat nu? Sinds zijn oprichting in 2005 heeft het netwerk van Europese Consumentencentra (ECC-Net) meer dan een miljoen consumenten bijgestaan met dit soort problemen. Alleen al in de context van de COVID-19-pandemie wendden meer dan 90.000 consumenten zich tot ECC-Net voor hulp. Vandaag viert het netwerk zijn 15e verjaardag.
Naar aanleiding van honderden klachten over de huidige (weinig) commerciële praktijken van sommige online boekingsplatforms, heeft ECC-Net zijn eerste meldingen gedaan bij de EC en het CPC-netwerk.
Waar kunnen consumenten terecht met hun consumentenprobleem? Het netwerk van Europese Consumentencentra (ECC-Net) ontdekte dat consumenten vaak niet weten hoe ze die moeten aanpakken. Ter gelegenheid van zijn 15e verjaardag zet het netwerk een van zijn belangrijkste taken in de kijker: consumenten begeleiden en gidsen naar de juiste dienst bij het oplossen van hun consumentenprobleem. ECC-Net heeft heel wat in petto zodat consumenten zelf hun rechten kunnen afdwingen.
De naam van het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België wordt misbruikt om vertrouwen te winnen en consumenten geld afhandig te maken. Onze tip: geef nooit uw bankgegevens door aan onbekenden.
Europadag: ECC-Net ondervindt dat consumenten op zoek zijn naar informatie over hun consumentenrechten in Europa tijdens de coronapandemie. Het registreert dan ook een ongekend groot aantal vragen.
Consumenten stellen zich terecht vragen over hun rechten tijdens de coronapandemie. ECC België geeft gratis advies. Maar roept tegelijkertijd op tot ‘coronasolidariteit’.
Dankzij de wettelijke garantie en het herroepingsrecht staat u sterk als u problemen hebt met een aankoop in Europa. Kent u het verschil en weet u wanneer u het ene dan wel het andere kunt inroepen?
Sociale media zijn efficiënte kanalen om consumenten te bereiken met onweerstaanbare deals. Ook malafide bedrijven hebben dat in de gaten. ECC België geeft tips om nep-advertenties te ontmaskeren.
U deed koopjes op het internet en kijkt vol ongeduld uit naar de levering. Maar wat als de levering uitblijft? Of als u zich gewoonweg bedacht? Het ECC België beantwoordt al uw vragen.
Een cadeaubon als geschenk? Opgelet: de gebruiksvoorwaarden en de geldigheidsduur van de cadeaubon verschillen van land tot land. Met de tips van het ECC België maakt u van pakjestijd een heus feest.
ECC België heeft de dossiers ontvangen in 2018 geanalyseerd en botste daarbij op een pijnpunt: Belgische bedrijven werken minder goed mee aan een minnelijke oplossing dan andere Europese firma’s.
Consumenten kunnen bij alle Europese webwinkels shoppen maar weten vaak niet dat die webshops niet overal in Europa moeten leveren.
De FOD Economie en ECC België voeren samen campagne over fraude en oneerlijke praktijken. Thema dit jaar: online aanbiedingen. Ons advies: wees op je hoede, doe de Webshop Check en #WeetWatJeKoopt!
Europa. Wat zit erin voor u? Een terechte vraag waarop u het antwoord misschien wel schuldig blijft. Veel rechten die Europa voor Europese consumenten bedong, lijken vanzelfsprekend. Maar zijn het niet. In aanloop van Europadag en de Europese verkiezingen rolt het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België een campagne uit die de verwezenlijkingen van Europa voor Europese consumenten in de kijker zet. Zo weet u wat erin zit voor u!
Problemen met onlineaankopen? Beter voorkomen dan genezen! ECC België wil beletten dat consumenten misleid worden door frauduleuze websites. De Webshop Check biedt tips om ze gemakkelijk te herkennen.
Onder het motto #ImNotFake toeren ECC België en andere partners met de Federal Truck langs Belgische scholen. Met deze campagne willen ze jongeren aantonen waarom namaak kopen een slecht idee is.
ECC België behandelde in 2017 een record aantal dossiers: 10.155. Consumenten kaartten vooral de misleidende verkoopstechnieken aan, zowel per internet als per telefoon.
25 jaar. Zolang genieten Europese consumenten al van de voordelen die de interne markt hen biedt. Op Europadag (9 mei) zet het ECC-Net enkele belangrijke veranderingen voor consumenten in de kijker.
ECC België, FOD Economie, Contactcentres.be en de ‘Bel-Me-Niet-Meer’-lijst lanceren de preventiecampagne ‘Oplichters aan de lijn’ om consumenten te wapenen tegen malafide televerkopers.
Uw vliegreis gaat niet over rozen? Met de ‘Bereken uw schadevergoeding’- module op de website van ECC België achterhaalt u snel en makkelijk of u recht hebt op compensatie en in welke vorm.
Belgen die onterechte rekeningen van Nederlandse firma’s niet betalen, krijgen vaak een Nederlands incassobureau achter zich aan. De ACM veroordeelt nu de oneerlijke praktijken van de incassobureaus CreditPay en MKBusiness, die beide behoren tot de firma Credit Invest.
Belgische consumenten laten zich te vaak verleiden door een aantrekkelijk onlineaanbod dat uitmondt in een duur ongewenst abonnement. Vermijd online valkuilen dankzij dit advies en een video.
Ryanair heeft meer dan 2000 verbindingen geannuleerd om ‘de stiptheid te verbeteren’. ECC België zet de passagiersrechten op een rijtje en biedt gratis hulp en advies aan gestrande reizigers.
Sinds 1 januari 2016 is het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België het Belgische contactpunt voor consumenten en handelaars met een geschil over een onlineaankoop. Het jaarverslag 2016 van het Belgische ODR-contactpunt blikt terug op enkele spilmomenten, feiten en activiteiten tijdens dit eerste werkjaar.
Benieuwd? Ontdek het in het jaarverslag van 2016.
Op 14 juli 2017 wijzigt de Europese procedure voor geringe geschillen. Het ECC België licht de nieuwigheden toe.
3,5 miljoen consumenten in België, Finland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden gingen de afgelopen drie jaar in op een aantrekkelijk onlineaanbod dat resulteerde in een ongewenst betalend abonnement of ‘subscription trap’. Jongvolwassenen zijn een kwetsbare doelgroep, zo blijkt uit een studie van het Zweedse Europees Centrum voor de Consument en Consumenten Agentschap. Te weinig jongvolwassenen (12%) kennen hun consumentenrechten.
In België zijn consumenten beschermd tegen fraude met de kilometerteller dankzij de verplichte Car-Pass. Dit systeem bestaat niet in de andere EU-landen. Het is tijd voor actie op Europees niveau!
Op Wereld Consumentenrechtendag lanceert ECC-Net een rapport over de impact van namaak op online consumentenrechten in Europa én 10 tips om de aankoop van namaak op internet te vermijden.
U hebt recht op veertien dagen bedenktijd, maar opgelet voor de voorwaarden. Uw registratie op een datingsite stopzetten, is moeilijker dan u denkt en lukt meestal niet kosteloos. ECC België legt uit en geeft tips.
Twee miljoen euro boete voor autoverhuurder GOLDCAR en transparante en betere voorwaarden van 5 grote autoverhuurbedrijven na overleg met de Europese Commissie.
Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België ontving in 2016 800 klachten tegen de onderneming Aliaz Cooperation SIA die onder verschillende namen handelt en consumenten ongevraagd producten stuurt. Daarom trok ECC België een half jaar geleden aan de alarmbel en informeerde de economische inspectie over de oneerlijke praktijken van Aliaz Cooperation SIA. Intussen gaat Aliaz Cooperation gewoon door met haar misleidende praktijken.
Omdat het vaak om een afgedwongen aankoop gaat, moeten consumenten niets betalen. Daarenboven mogen ze de geleverde producten houden.
ECC-rapport toont verdubbeling klachten over ontoelaatbare discriminatie sinds 2010.
3 december is het de internationale dag voor personen met een handicap. Daarom vestigt het netwerk van Europese Consumenten Centra (ECC-Net) de aandacht op passagiers met een handicap of beperkte mobiliteit. Hoewel het Europees recht specifieke consumentenrechten voorziet, ondervinden zij nog steeds grote problemen bij het reizen per vliegtuig.
Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België ontvangt momenteel veel klachten tegen de onderneming Aliaz Cooperation SIA die onder verschillende namen handelt en consumenten ongevraagd producten stuurt. Omdat het vaak om een afgedwongen aankoop gaat, raadt ECC België consumenten aan niet te betalen. Daarenboven mogen ze de geleverde producten houden. ECC België heeft de economische inspectie over de oneerlijke praktijken van Aliaz Cooperation SIA ingelicht.
Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België ontving de afgelopen jaren heel wat vragen en klachten over autohuur in Europa. Met de brochure “Een auto huren in Europa” wil ECC België consumenten de juiste reflexen toelichten en dit in elk stadium van de autohuur.
Benieuwd naar hoe het jaar 2015 verliep voor ECC België? Het Europees Centrum voor de Consument geeft u graag een overzicht van de belangrijkste cijfers, consumentenervaringen en activiteiten van 2015 in haar jaarverslag van 2015.
Twee derde van de klachten bij ECC gaan over online-aankopen in ander EU-land.
Het netwerk van de Europese Consumentencentra (ECC) antwoordt op deze Wereld Consumentenrechtendag (15 maart) op uw vragen.
Op 10 maart maakt ECC België in Alma 2 de Leuvense studenten bewust van het bestaan van ECC België.
Complimenten geven als iets goed gaat? Het lijkt vanzelfsprekend maar gebeurt bitter weinig! Vandaag is het “Happy Tuesday” en dus dé ideale dag voor een beetje waardering.
Stel: u koopt iets online bij een Belgische webshop of bij een onlinewinkel in een ander Europees land. Maar het avontuur valt tegen en u ontvangt helemaal niets. Of u krijgt geen bruine laarzen maar rode sportschoenen. Of u koopt een waterproof fotoapparaat, dat toch niet waterproof blijkt.
Het netwerk van de Europese Consumentencentra (ECC-Net) ontving 2182 klachten in 2009 tegen 1094 in 2015. Deze aanzienlijke daling, hoewel ontoereikend, is waarschijnlijk toe te schrijven aan de inwerkingtreding van Europese wetgeving over timesharing in 2008. Het ECC-Net maakt de balans op in een studie over timesharing en aanverwanten.
Vindt u uw droomauto niet op het Autosalon? Misschien wel over de grens. Een auto invoeren uit het buitenland is eenvoudiger dan u denkt.
ECC België sensibiliseert jongeren met de slogan "Ken jij je rechten?" op ludieke viltjes en webpagina.
Talrijke Belgische consumenten die vliegtickets hadden geboekt op de Duitse website Casasky.net zitten met de handen in de haren. Deze website heeft onlangs aangekondigd dat ze alle boekingen voor vluchten gepland in juli annuleert. Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) betwijfelt of Casasky de tickets ooit effectief reserveerde bij de luchtvaartmaatschappijen. Het ECC staat aan de zijde van alle getroffenen om hun rechten te doen gelden.
Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België ontvangt klachten van vakantiegangers naar de Spaanse eilanden, die zich hebben laten overhalen tot de aankoop van dure elektronische toestellen en software. Achteraf blijkt dat ze hiervoor een veelvoud van de echte waarde betaalden. De kwaliteit is daarenboven ondermaats. ECC België heeft één eenvoudige tip: wimpel straatverkopers van elektronische toestellen beleefd maar vastberaden af. Hebt u zich toch laten verleiden? ECC België toont hoe u kunt proberen een terugbetaling te bekomen.
Hebt u vakantieplannen? Download nog snel gratis de nieuwste versie van de “ECC-Net Travel” app, uw onmisbare reisgezel, die u bijstaat met hulp en advies bij reisproblemen en dit in 30 landen en 25 talen.
Het netwerk van de Europese Consumenten Centra (ECC-Net) viert in 2015 zijn tiende verjaardag. 30 centra (ECC’s), verspreid over de EU-lidstaten, Noorwegen en IJsland en medegefinancierd door het EU-consumentenprogramma, staan 10 jaar ten dienste van de Europese consument. De verjaardagseditie van het ECC-Net jaarverslag licht toe wat ECC-Net in de afgelopen 10 jaar realiseerde en zet alle 30 ECC’s een voor een in de kijker.
Op donderdag 16 april wordt op de Europese wegen in 21 landen jacht gemaakt op snelheidsduivels. Van 6 uur ’s ochtends tot middernacht zullen flitscamera’s de snelheid van voorbijgaand verkeer controleren. Reden genoeg dus om uw zware voet thuis te laten als u de baan op moet.
ECC België presenteert ter gelegenheid van deze feestdag zijn jaarverslag 2014 dat visueel beschrijft wat het in 2014 voor de consument betekende.
Dankzij de Europese garantiewetgeving hebben consumenten recht op herstelling, vervanging en in sommige gevallen de terugbetaling van goederen die binnen 2 jaar na aankoop de geest geven. Verkopers zijn wettelijk verplicht consumenten deze garantie kosteloos te verstrekken. Toch bieden verkopers ook vaak, al dan niet betalende, commerciële garanties aan. Zijn deze commerciële garanties hun geld waard? Bieden ze de consument iets extra vergeleken met de wettelijke garantie die geldt in de EU, Noorwegen en IJsland? Het Netwerk van Europese Consumentencentra (ECC-Net) heeft 342 controles uitgevoerd in 25 landen, onderzocht 104 websites, contacteerde 127 winkels en peilde online 543 consumenten.
Bescherming van de persoonlijke levenssfeer, verantwoord gebruik van sociale media, het downloaden van muziek, films en videogames, aankoop via internet door minderjarigen ... In het kader van het programma “Safer internet” van de Europese Commissie en de „Safer Internet Day” op 10 februari 2015, roept het Europees Centrum voor de Consument België op tot meer verantwoord en veilig gebruik van het internet door jongeren.
Omdat het netwerk van Europese Consumentencentra steeds meer klachten over online winkelen ontvangt, heeft het een rapport gewijd aan e-commerce en zijn er allerlei tools ontwikkeld voor consumenten en handelaars. We willen toch allemaal veilig online kunnen kopen en verkopen binnen de interne markt.