Vriendschapsfraude

Catfishing of vriendschapsfraude laat diepe sporen na. Veel slachtoffers van deze oplichtingspraktijk blijven niet alleen met een financiële kater achter. Ook de emotionele schade is groot.

Bij deze oplichtingsvorm gaan fraudeurs erg geduldig en sluw te werk. Ze smeden eerst een vriendschaps- of liefdesband met hun slachtoffer. Pas wanneer het slachtoffer hen vertrouwt, gaan de oplichters met zijn geld aan de haal. Eerst gaat het om kleine sommen, maar dan lopen de bedragen op. Soms gaat het slachtoffer er zelfs leningen voor aan.

Slachtoffers worden vaak als naïef en goedgelovig bestempeld. Onterecht, want de oplichter manipuleert hen constant. Daardoor duurt het soms lang voordat mensen beseffen dat ze met een fraudeur te maken hebben.

Vriendschapsfraude vermijden

Met het advies van ECC België voorkomt u dat u in val de van een crimineel trapt:

  • Let op met vriendschapsverzoeken van onbekende, vaak aantrekkelijke personen.
  • Wees alert wanneer onlinecontacten u inlichten over hun moeilijke situatie en u om geld vragen.
  • Lees en bekijk getuigenissen over vriendschapsfraude, zoals de film ‘The Tinder Swindler’. Zo leert u deze oplichtingsvorm beter herkennen.

Let op voor whaling

Soms stelen oplichters de identiteit van een vriend of kennis – whaling heet dat. Ze creëren een vals profiel onder diens naam of sturen u sms- of WhatsAppberichten waarin ze zich als die persoon voordoen. Ze vragen u vrijwel meteen om geld omdat ze zich in de problemen bevinden. Ga nooit in op zo’n verzoek zonder dat u dat verhaal dubbelcheckt. Bel daarvoor naar het telefoonnummer waarmee uw vriend of kennis gewoonlijk met u communiceert.