Gratis stalen
Stel: u botst op een onlineadvertentie die u (bijna) gratis stalen voor schoonheids- of vermageringsmiddelen belooft. U moet alleen de verzendkosten betalen - met uw kredietkaart.
Zoals afgesproken, krijgt u een proefpakket. Maar enkele weken later... ontvangt u een tweede zending. En deze keer wordt er een veel groter bedrag van uw kaart gehaald. Het is een van die klassieke misleidende handelspraktijken.
Dezelfde misleidende handelspraktijk komt ook voor in andere sectoren. Denk bijvoorbeeld aan elektronische sigaretten, collectiemunten en dating.
Hoe gaat het in zijn werk?
Gaat u erop in? Dan zullen de adverteerders u bijvoorbeeld uw kredietkaartgegevens vragen om de verzendkosten te betalen. Zo beschikken ze over uw kredietkaartgegevens en zullen ze de prijs van vervolgzendingen, die u helemaal niet besteld hebt, innen zonder dat u verder iets hoeft te doen.
Vervolgzendingen? Sommige websites vermelden inderdaad in kleine lettertjes dat het gratis staal of proefexemplaar gevolgd wordt door andere producten … maar dan betalend. Andere websites vermelden helemaal niets.
In beide gevallen betreft het onwettige praktijken. U stemt immers nooit expliciet in met de aankoop van betalende producten. Soms kan het zelfs om gedwongen verkoop gaan.
De juiste reflexen voor u bestelt
Voordat u ingaat op een dergelijk aanbod, controleer dan volgende punten:
- Wie is de verkoper? Zoek o.a. op zijn officiële website zijn geografisch adres en e-mailadres.
- Waar is de verkoper gevestigd? Ga er niet van uit dat de verkoper gevestigd is in het land vermeld in zijn url. Hou er rekening mee dat handelaars die buiten de EU gevestigd zijn zelden onderworpen zijn aan de Europese consumentenwetgeving.
- Welke zijn de algemene voorwaarden? Staat de informatie over bv. uw herroepingsrecht, het annulerings- en terugzendbeleid van de verkoper in zijn algemene voorwaarden? Zoniet, dan zouden ze op de website moeten staan. Ook hier niet, ga dan niet in op het aanbod.
- Waartoe verbindt u zich? Bestelt u enkel een gratis staal of proefexemplaar of gaat u een overeenkomst aan om vervolgzendingen te ontvangen? Maak screenshots tijdens de bestelprocedure zodat u nadien altijd kunt aantonen/controleren tot wat u zich engageerde.
Toch slachtoffer?
- Dien onmiddellijk (zeker binnen de 14 dagen na de levering) schriftelijk een klacht in bij de verkoper om de aankoop te betwisten en te annuleren. Vraag om een terugbetaling van de onterecht geïnde bedragen. Bewaar een kopie van alle correspondentie.
- Weiger eventuele nieuwe pakketten die de verkoper u toestuurt.
- Gaf u uw kredietkaartgegevens door? Blokkeer de kaart zodat geen nieuwe bedragen geïnd kunnen worden. Teken ook bezwaar aan bij de kredietkaartuitgever en probeer zo de onterecht geïnde bedragen terug te krijgen.
- Kreeg u een factuur? Betaal deze niet en betwist ze schriftelijk.
- Ontving u een minnelijke invordering van een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder? Betwist die dan schriftelijk. Het incassobureau of de deurwaarder mag u niet verder lastigvallen na ontvangst van uw schriftelijke gemotiveerde betwisting.
- Contacteer indien nodig de juristen van het ECC voor bijstand.
Wie meer wil weten over dit soort oneerlijke handelspraktijken vindt meer informatie in een studie van het ECC-Net “Too good to be true? It probably is!"