Stakingen Ryanair: uw rechten

Laatst aangepast op 21-04-22.

Boekte u een vlucht bij Ryanair met vertrekdatum vrijdag 22, zaterdag 23 of zondag 24 april? De kans is groot dat uw vlucht geannuleerd wordt door een staking van het cabinepersoneel.

Gelukkig hebben reizigers in de Europese Unie bepaalde gegarandeerde rechten.

Omboeking of terugbetaling

Bent u getroffen door de staking? U hebt de keuze tussen:

  • een gratis omboeking
  • een terugbetaling van de ticketprijs

Opteert u voor een nieuwe vlucht? Dan hebt u recht op maaltijden en verfrissingen in verhouding tot de wachttijd, twee gratis telefoontjes, e-mails of faxberichten en indien nodig overnachting in een hotel en vervoer hier naartoe.

Schadevergoeding

Of u nu kiest voor een omboeking of terugbetaling, u hebt ook recht op een forfaitaire compensatie als u minder dan twee weken voor vertrek geïnformeerd werd over de annulering. Dat is ook zo als u met meer dan drie uur vertraging aankomt op uw reisbestemming.

Met deze tool van het netwerk van Europese Consumentencentra berekent u de schadevergoeding. Gebruik het onlineformulier van Ryanair om uw vergoeding te claimen.

Aangekondigde staking van het personeel van een luchtvaartmaatschappij is geen overmacht

Als een vlucht wordt geannuleerd door overmacht, zoals weersomstandigheden of een staking buiten de luchtvaartmaatschappij om, is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht de extra compensatie te betalen.

In dit geval gaat het om een vooraf aangekondigde staking door het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Dan heeft de luchtvaartmaatschappij de tijd om maatregelen te treffen om de overlast voor reizigers te beperken. Dit betekent dat Ryanair geen overmacht kan inroepen en de getroffen passagiers moet vergoeden.