Documenten

Koopt u een auto? Dan hebt u de volgende documenten nodig:

Verkoopovereenkomst

Bij elke autoverkoop hoort een verkoopovereenkomst. U vermijdt problemen als uw verkoopovereenkomst zeker de volgende elementen bevat:

  • beschrijving van het gekochte voertuig
  • gegevens van koper en verkoper
  • betaalde of te betalen prijs
  • eventuele betaling van de btw
  • overzicht van de verstrekte documenten

Inschrijvingsbewijs auto

Is de wagen die u wenst te kopen reeds ingeschreven? Vraag dan het inschrijvingsbewijs (ook wel roze kaart genoemd) van de auto aan de verkoper. Dit document is essentieel!

Het Duitse inschrijvingsbewijs bestaat uit twee aparte onderdelen: de Fahrzeugbrief en het Fahrzeugschein. Ze vormen samen de zogenoemde grijze kaart. De verkoper moet u beide documenten bezorgen.

Het Nederlandse inschrijvingsbewijs heeft drie onderdelen én een chipkaart. De verkoper moet u dit pakketje bezorgen bij aankoop.

Europees Certificaat van Overeenstemming

Het Europese Certificaat van Overeenstemming (het vroegere gelijkvormigheidsattest) bevestigt dat een wagen voldoet aan de Europese technische vereisten.

Vandaag is dat Europese Certificaat van Overeenstemming niet langer verplicht. Het Europese Hof van Justitie veroordeelde België immers voor die maatregel in 2012. Toch bevelen we sterk aan om er een aan te vragen bij de verkoper. Zo gaat u sneller met uw wagen de baan op. 

De medaille heeft ook een keerzijde. Want hebt u geen Europees Certificaat van Overeenstemming? Of is uw Europees Certificaat van Overeenstemming onleesbaar of onvolledig? Dan moet de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) de vereiste technische details opvragen bij de bevoegde autoriteit in het land waar u de wagen kocht. Die aanvraagprocedure kan drie maanden aanslepen – afhankelijk van de reactiesnelheid van de buitenlandse instantie.