Uw auto transporteren

Kocht u een wagen in het buitenland? Dan hebt u de keuze uit deze manieren om uw auto te transporteren naar België:

  • U rijdt het voertuig zelf naar België met transit- of definitieve platen.
  • U brengt het voertuig over op een aanhangwagen.
  • U schakelt een transportfirma in.

Eerst inschrijven. Dan invoeren

Normaal vervoert u uw wagen naar België voor u hem laat inschrijven. Dat is meestal het meest praktische.

Toch mag u de volgorde omkeren: is de verkoper niet ver gevestigd van waar u woont? Dan kunt u reeds de nodige stappen ondernemen om uw nieuwe wagen in België in te schrijven en vervolgens, met transit- of definitieve platen, naar België te rijden. Dit kan enkel voor nieuwe wagens en voor zover de douane geen fysieke aanwezigheid van de wagen eisen.

Transitplaten gebruiken

Met tijdelijke transitplaten mag u uw auto transporteren tot in België. Vraag ze aan in het land van uw aankoop. Twijfel niet om de verkoper om hulp te vragen bij taalproblemen.

Waar u uw platen dan precies ophaalt, hoeveel ze kosten en hoelang ze geldig zijn? Dat vindt u in onze Europese overzichtstabel, die de gegevens bundelt per land. 

Opgelet met Duitse transitplaten: Gaat u uw auto transporteren vanuit Duitsland? Weet dan dat er daar twee soorten transitplaten bestaan: een met een rode verticale strook, en een met een gele strook. U mag alleen de ‘rode’ transitplaten (Ausfuhrkennzeichen) gebruiken om uw auto te transporteren naar België.

Verzekering

U mag uw auto niet transporteren naar België zonder verzekering.

U hebt twee opties om uw auto te verzekeren tijdens het transport:

  • U neemt een tijdelijke verzekering in het land waar u de auto koopt. Bijvoorbeeld bij de organisatie die u de transitplaten bezorgt.
  • U verzekert zich meteen bij uw Belgische verzekeraar.