Uw wagen inschrijven

U hebt een voertuig gekocht in het buitenland en hebt het naar België vervoerd. Voordat u Belgische nummerplaten krijgt, moet u nog enkele stappen ondernemen:

Uw wagen aangeven bij de douane

Komt u in België aan met de wagen die u kocht in het buitenland? Ga dan naar een douanekantoor naar keuze om aan te geven dat u een voertuig invoert op Belgisch grondgebied.

Leg daarbij de volgende documenten voor:

  • aankoopfactuur, met daarop het chassisnummer en de prijs (excl. btw voor nieuwe voertuigen)
  • origineel inschrijvingsbewijs als het voertuig al eerder stond geregistreerd
  • elk document dat u nuttig lijkt om te tonen als er iets mis is met de factuur (zoals een betaalbewijs of een bestelbon)

Btw of geen btw?

In België betaalt u enkel btw op een nieuwe wagen die u aangeeft bij de Belgische douane. De douane kleeft dan meteen een vignet 705 op het roze aanvraagformulier voor uw inschrijving. Dit geeft aan dat het om een geïmporteerd voertuig gaat.

Technische autokeuring

Koopt u een tweedehandsauto in het buitenland? Of een nieuw voertuig dat al eerder stond ingeschreven? Dan moet u ermee naar de technische autokeuring gaan. Net als met een wagen die u in België koopt.

Leg bij een technische autokeuring altijd deze documenten voor:

  • douanevignet 705 
  • buitenlands inschrijvingsbewijs (‘grijze kaart’)

Platen voor technische autokeuring

Om uw wagen te laten controleren tijdens een technische autokeuring, moet hij uitgerust zijn met geldige platen:

  • geldige buitenlandse transitplaten en de bijbehorende documenten;
  • commerciële nummerplaten (De eigenaar gaf de handelaar de volmacht om het voertuig aan te bieden op de technische autokeuring.);
  • de oude nummerplaten waarmee het voertuig nog is ingeschreven (in samenspraak met de verkoper en op voorwaarde dat de platen bij het voertuig horen, en niet bij de vorige eigenaar)

Uitzondering: vereenvoudigde technische autokeuring

Sommige wagens hoeven geen volledige technische autokeuring te ondergaan, maar slechts een vereenvoudigde technische autokeuring of ‘visuele controle’. Het gaat om de voertuigen die in de twee maanden voor de verkoop nog een complete technische autokeuring kregen – in België of in een ander EU-land.

Soms wordt er toch nog een technische autokeuring geëist: wanneer er een probleem aan het licht komt tijdens de visuele controle.

Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering

U moet ook een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering nemen. Wanneer? Nadat u de invoerformaliteiten bij de douane hebt geregeld, en vóórdat u de wagen inschrijft bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Hier geldt dus dezelfde regel als voor een auto die u in België koopt.

DIV

Hebt u de formaliteiten bij de douane en de technische autokeuring achter de rug? Dan moet u uw wagen laten inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).

Wat hebt u daarvoor nodig? Het roze aanvraagformulier voor uw inschrijving, dat u krijgt bij de douane of van uw verzekeraar en het originele inschrijvingsbewijs indien uw voertuig reeds was ingeschreven.