Oplichting en bedrog voorkomen
Als consument neemt u best een zesde zintuig aan om bedrieglijke offertes te herkennen en vermijden. Een goede dosis waakzaamheid en een kritische houding zijn cruciaal.
ECC België geeft u 10 tips mee om oplichting en bedrog te herkennen en te vermijden:
-
Wat te mooi is om waar te zijn, is meestal niet waar. Niemand wint zomaar een prachtige reis of een superpot. Zelfs indien u het maar al te graag zou geloven: niet doen, het is waarschijnlijk oplichting of bedrog.
-
Wees op uw hoede voor een uitzonderlijk bod waarop u onmiddellijk moet ingaan. Zo'n aanbiedingen blijken achteraf helemaal niet uitzonderlijk en zelfs duurder dan in de gewone winkel. Laat u vooral niet onder druk zetten.
-
Wanneer u gevraagd wordt een som geld te betalen voor onduidelijke of onlogische redenen, betaal dan niet. Vermijd betalingen via geldtransferservices als Western Union.
-
Wees extra op uw hoede voor verkopers die zich zonder uitnodiging aan uw deur melden. Ze pakken u in met vlotte verkooppraatjes en u blijft tot uw spijt achter met een overbodig product en een slecht gevoel.
-
Vraag de volledige gedetailleerde identiteit van de verkoper (postadres, BTW nummer, telefoonnummer, contactgegevens). Is iets niet duidelijk? Vraag meer informatie. En surf eens op internet. Misschien gaven andere klanten al hun mening over deze verkoper.
-
Vertrouw niet blindelings een website in het Nederlands of met een url die eindigt op ".be". Dit betekent niet altijd dat de website ook zijn zetel in België (of in een ander Europees land) heeft. Ook de naam van een officieel merk in de url van de website is ook niet altijd een waarborg.
-
Lees altijd de algemene voorwaarden en contracten zorgvuldig door. Neem rustig de tijd, laat u niet opjagen, vraag eventueel een exemplaar dat u thuis rustig kunt doornemen alvorens het te tekenen.
-
Lees ook de kleine lettertjes, zeker als het om een 'gratis' product gaat. Daar staat vaak het belangrijkste in. Heeft u iets gewonnen? Dan moet u niets betalen om het te ontvangen!
-
Durf nee zeggen. Dit is niet onbeleefd, noch ongepast. Als u een aanbod krijgt, mag u het altijd weigeren zonder u te hoeven verantwoorden.
-
Wanneer u twijfels heeft over de verkoper, het bedrijf of de producten zelf die hij verkoopt, koop dan liever niet. Slaap er eerst een nachtje over en win eerst betrouwbaar advies in.