Vakantie 2022: een zomer overschaduwd door vluchtannulaties en vertragingen

Laatst aangepast op 13-07-22.

Sinds het begin van de zomer zijn een groot aantal vluchten vertraagd of geannuleerd door personeelstekort of stakingen van het personeel van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Er is helaas geen beterschap op komst want nieuwe stakingen, annuleringen en vertragingen riskeren uw reisplannen te overschaduwen.

Gelukkig hebben reizigers in de Europese Unie bepaalde gegarandeerde rechten.

Omboeking of terugbetaling

Uw vlucht is geannuleerd of vertraagd met meer dan 5 uur? U hebt de keuze tussen:

  • een gratis omboeking
  • een terugbetaling van de ticketprijs

Opteert u voor een nieuwe vlucht? Dan hebt u recht op maaltijden en verfrissingen in verhouding tot de wachttijd, twee gratis telefoontjes, e-mails of faxberichten en indien nodig overnachting in een hotel en vervoer hier naartoe.

Schadevergoeding

Of u nu kiest voor een omboeking of terugbetaling, u hebt ook recht op een forfaitaire compensatie als u minder dan twee weken voor vertrek geïnformeerd werd over de annulering. Dat is ook zo als u met meer dan drie uur vertraging aankomt op uw reisbestemming.

Met deze tool van het netwerk van Europese Consumentencentra berekent u de schadevergoeding.

Hebt u recht op een forfaitaire compensatie? U kunt die aanvragen met het onlineformulier op de website van de luchtvaartmaatschappij.

Aangekondigde staking van het personeel van een luchtvaartmaatschappij is geen overmacht

Als een vlucht vertraagd of geannuleerd is door overmacht, zoals weersomstandigheden of een staking buiten de luchtvaartmaatschappij om, is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht de extra compensatie te betalen.

Is uw vlucht vertraagd of geannuleerd omwille van een vooraf aangekondigde staking door het personeel van de luchtvaartmaatschappij. Dan heeft de luchtvaartmaatschappij de tijd om maatregelen te treffen om de overlast voor reizigers te beperken. Dit betekent dat de luchtvaartmaatschappij geen overmacht kan inroepen en de getroffen passagiers moet vergoeden.

ECC België tot uw dienst

Weigert de luchtvaartmaatschappij u de forfaitaire compensatie te vergoeden? Onze juristen staan voor u klaar met gratis hulp en advies!