Vlucht vertraagd of geannuleerd? Bereken en claim uw vergoeding!

Uw vlucht is vertraagd, overboekt of zelfs geannuleerd. Of er zijn problemen met uw bagage? Dan vraagt u zich terecht af waar u recht op hebt. Met de ‘Bereken uw vergoeding’- module op de website van het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België achterhaalt u snel en makkelijk of u recht hebt op compensatie en in welke vorm.

De paasvakantie staat voor de deur. Misschien vertrekt u met het vliegtuig naar de sneeuw of warmere oorden. Maar wat als reizen niet over rozen gaat?

U krijgt ten onrechte een instapverbod voor uw vlucht. Uw vliegreis loopt vertraging op. Of ze wordt geannuleerd. Dan hebt u dankzij de Europese regels voor de passagiersrechten* recht op:

  • assistentie. Dat betekent onder andere eten en drank tot het vertrek van uw vlucht en eventueel een hotelovernachting.

  • de uitvoering van de reis of de terugbetaling van het ticket.

  • een financiële vergoeding onder bepaalde voorwaarden. Het bedrag  hangt af van de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging en bedraagt 250 tot maximum 600 euro.

Let wel: luchtvaartmaatschappijen moeten geen financiële vergoeding betalen als buitengewone omstandigheden uw problemen veroorzaken.

Ook als uw bagage niet, vertraagd of beschadigd aankomt, hebt u recht op een financiële vergoeding.

Waarop u precies recht hebt, berekent u met de module op de website van ECC België, gerealiseerd door ECC Noorwegen en de Norwegian Consumer Council.

Hoe claimt u compensatie? Stappenplan

  1. Achterhaal met de ‘Bereken uw vergoeding’-module of u recht hebt op compensatie.

  2. Maak uw klacht kenbaar bij de luchtvaartmaatschappij als u van mening bent dat u recht hebt op compensatie. Dit doet u best via de website van de luchtvaartmaatschappij of per e-mail. Eventueel per post. Deze voorbeeldbrief helpt u bij de formulering van uw verzoek bij vluchtvertraging.

  3. Bent u het niet eens met het antwoord van de luchtvaartmaatschappij? Neem dan contact op met de juristen van ECC België. Zij helpen u bij het zoeken naar een minnelijke oplossing voor uw probleem. Dit doen zij gratis. 

* De Europese passagiersrechten zijn van toepassing op elke vlucht die vertrekt vanuit een EU-land, uitgevoerd door Europese en niet-Europese luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast gelden ze voor alle vluchten van Europese luchtvaartmaatschappijen die aankomen in een EU-land.