Publicaties

Hebt u graag uw informatie in de vorm van een gratis brochure, pdf of video? U vindt hier de lijst met de publicaties van ECC België en van het ECC-netwerk.

Gebruik de zoekfunctie in publicaties om uw thema op te zoeken:

Brochure ECC-Net report: Subscription traps in Europe

Europese consumenten laten zich al te vaak verleiden door een aantrekkelijk onlineaanbod dat uitmondt in een duur ongewenst abonnement. Dit rapport beschrijft de resultaten van een studie in de zes landen, België, Finland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden, waarvan het ECC-Net het grootste aantal problemen met ongewenste online afgesloten abonnementen registreerde. (Engels)

 
Brochure ECC-Net report: The impact of counterfeiting on online consumer rights in Europe

Wat is de impact van namaak op online consumentenrechten in Europa? Welke risico’s zijn gelinkt aan de aankoop van namaak op het internet en welke tips kunnen consumenten in Europa volgen om onaangename verrassingen te vermijden door de aankoop van deze producten? Met dit rapport wil het ECC-Net handelaars, autoriteiten en vooral consumenten die online kopen, meer daadkracht bieden. (Engels)

 
Brochure ECC-Net Report: Timeshare

Deze studie is het resultaat van een ECC-Net-project over timesharing en aanverwante vakantieproducten zoals Holiday Clubs en de doorverkoop ervan. Sinds de nieuwe Europese Richtlijn 2008/122/EC is er heel wat veranderd in het timesharing-wereldje. ECC-Net evalueert de wijzigingen in deze markt.

 
Brochure ECC-Net Report: Timeshare - 10 tips

Helaas trekt de timeshare-industrie veel ondernemers die proberen u te misleiden. Onder het motto "voorkomen is beter dan genezen" wil ECC-Net consumenten sensibiliseren met tien praktische tips.

 
Brochure ECC-Net Report: Trust marks report 2013 - Can I trust a trust mark?
Kwaliteitslabels op websites scheppen vertrouwen bij de onlinekoper. Omdat in Europa heel wat verschillende labels in omloop zijn, is het voor de consument moeilijk om te weten waarvoor ze staan. Het ECC-Net bracht daarom 54 Europese kwaliteitslabels in kaart en formuleert tips om veilig online te shoppen. (Engels)
 
Brochure ECC-Net: The European Consumer Centres’ Network Fifth Anniversary Report 2005-2009
Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van het ECC-Net publiceerde de Europese Commissie een rapport dat de evolutie schetst van 5 jaar informatie en hulp aan Europese consumenten. (Engels)
 
Brochure 'ECC-Net: Travel' app

Hebt u vakantieplannen? Download gratis de nieuwste versie van de “ECC-Net Travel” app, uw onmisbare reisgezel, die u bijstaat met hulp en advies bij reisproblemen en dit in 30 landen en 25 talen.

Downloaden kan via:

 
Brochure Een auto huren in Europa

Een huurwagen is een prima optie om volop van uw vrijheid te kunnen genieten tijdens een buitenlandse reis. Maar enkel als u uw voorzorgen neemt. Reserveren, algemene voorwaarden, waarborg, verzekering, controle van het voertuig, ongeval en panne: het ECC licht in deze brochure de juiste reflexen toe.

  Bestellen
Brochure Een consumentenprobleem? Waar kunt u terecht?
Ervaart u problemen met uw (online)aankoop, gehuurde auto in het buitenland, geboekte accommodatie of hebt u gedoe met een vlucht? Volg de piijlen naar de juiste oplossing.
 
Video Een consumentenprobleem? ECC België leidt u naar de oplossing (Engels)

Als u bij Europese winkels of webshops koopt, heb u rechten én een vangnet als er iets fout gaat en u geen oplossing vindt met de verkoper.

Onze Deense collega Ditte, vertelt ons hier meer over in deze video. Gemaakt door ECC Denemarken, Duitsland en België. Een mooi voorbeeld van teamwork over de grenzen heen!

Hebt u een vraag of een klacht voor ons? Gebruik het online contactformulier: www.eccbelgie.be/klacht

Brochure Een wagen kopen in de Europese Unie

Als u een wagen wil kopen, hoeft u zich niet te beperken tot de Belgische markt. Vergelijkende prijsstudies door de Europese Commissie toonden aan dat dat u op sommige modellen duizenden euro’s kunt besparen door ze in een ander Europees land te kopen. Een wagen aankopen in de Europese Unie en invoeren is minder ingewikkeld dan op het eerste gezicht lijkt. Zeker met deze brochure, waarin de stappen die u daarbij moet ondernemen helder en overzichtelijk uiteengezet worden.

  Bestellen
Brochure Enhanced Consumer Protection – the Services Directive 2006/123/EC
Europese Consumenten krijgen nog steeds te maken met discriminatie op basis van nationaliteit of woonplaats. Dat concludeert het ECC-Net in dit rapport gepubliceerd op 29 november 2013. Maar deze praktijken zijn verboden dankzij de Dienstenrichtlijn 2006/123/EG. (Engels)
 
Video Fake of niet? Weet u wat u online koopt?
Fake of niet? Weet u wat u online koopt? Namaakgoederen kunnen gevaarlijk zijn voor uw gezondheid én portemonnee. Hoe kunt u zich wapenen tegen de aankoop van namaak op het web? Deze video geeft tips over hoe u niet in de val van namaakverkopers loopt.
Video Garantie in Europa: wat je moet weten
Geen zin om te lezen over garantie, bekijk ons filmpje! ECC bundelde de belangrijkste feiten over de garantiewet in een kort filmpje. Het toont bovendien de opties in geval van een garantiegeschil.
Brochure Herverkoop van timesharing
Talrijke consumenten die hun timesharing wensten te verkopen werden slachtoffer van bedrog. Deze folder helpt u de valstrikken te ontlopen.
 
Brochure Het hoe en wat van de garanties
Weet u niet precies wat u moet doen wanneer u een product wilt terugbrengen naar de handelaar? Met deze gratis gids leiden ECC en Test-Aankoop u door de verschillende stappen.
 
Brochure Informatiefiche over ECC België
Deze informatiefiche over ECC België verduidelijkt in een oogopslag waar ECC België voor staat en wat het voor u kan betekenen. Ze beschrijft de top 5 gebieden van klachten en bevat een kaart die aangeeft waar de meeste klachten ontstaan.
 
Brochure Informatiefiche over ECC-Net
Deze informatiefiche over ECC-Net verduidelijkt in een oogopslag o.a. wat de ECC's zoal doen, hoe ze de klachten aanpakken en met welk resultaat.