Publicaties

Hebt u graag uw informatie in de vorm van een gratis brochure, pdf of video? U vindt hier de lijst met de publicaties van ECC België en van het ECC-netwerk.

Gebruik de zoekfunctie in publicaties om uw thema op te zoeken:

Brochure Jaarverslag ECC België 2014
ECC België presenteert zijn jaarverslag 2014 dat visueel beschrijft wat het in 2014 voor de consument betekende. In 2014 hielp ECC België 6790 consumenten in België en 878 EU-consumenten tegen een Belgisch bedrijf. Deze vragen en klachten worden uiteraard behandeld in samenwerking met de collega’s uit de verschillende ECC’s in de EU.
 
Brochure Jaarverslag ECC België 2015
Benieuwd naar hoe het jaar 2015 verliep voor ECC België? Het Europees Centrum voor de Consument geeft u graag een overzicht van de belangrijkste cijfers, consumentenervaringen en activiteiten van 2015 in haar jaarverslag.
 
Brochure Jaarverslag ECC België 2016
Wat deed het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België in 2016? Benieuwd naar meer? Ontdek het in het jaarverslag van 2016.
 
Brochure Jaarverslag ECC België 2017
Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België behandelde in 2017 een record aantal dossiers: 10.155. Bijna één vraag of klacht op drie ging over gezondheidsproducten en systemen voor kortingen. Consumenten kaartten vooral de misleidende verkoopstechnieken (31%) aan, zowel op het internet als per telefoon.
 
Brochure Jaarverslag ECC België 2018
We did it again … Opnieuw heeft het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België meer consumenten kunnen helpen met gratis hulp en juridisch advies. In 2018: 11.276! . Vooral vragen over passagiersrechten (annulaties, vertragingen, …) werden vaak gesteld. Ook klagen consumenten nog steeds over abonnementenvallen per telefoon. Ontdek het volledige jaarverslag van 2018.
 
Brochure Kerstcadeaus kopen op het internet

Waarop moet u letten wanneer u iets op het internet koopt? Wanneer begint u eraan om zeker te zijn dat u de geschenken tijdig ontvangt? Wat te doen als u niet tevreden bent met het cadeau? Dankzij deze folder met 6 slimme tips van het ECC vertrekt u in alle veiligheid op cadeautjesjacht.

 
Brochure Kopen op het internet. Laat je niet vangen!

Waarop moet u letten wanneer u iets aankoopt via het internet en welke zijn uw rechten?

 
Brochure Namaakproducten kopen ... goed idee?

Deze online brochure toont waarom u best geen namaak koopt en hoe u kunt vermijden dat u namaak koopt op het internet.

 
Brochure Oneerlijke praktijken
Hoe ontmaskert u oplichters en misleidende verkopers? Met de tips van ECC België bent u oplichters en bedriegers te slim af.
  Bestellen
Brochure Op reis in Europa. Alles over je rechten voor, tijdens en na je reis

Met deze gids wil het ECC de consument grondig informeren zodat hij als reiziger weet hoe hij bij eventuele problemen best handelt. De gids is opgebouwd in 4 delen: 1. De reis reserveren, 2. Het voervoer, 3. Op de vakantiebestemming en tenslotte 4. Klachten.

Deze gids is helaas niet meer helemaal up to date wat roaming, klachten en andere details betreft. De juiste informatie vindt u op onze website in de rubriek 'Reizen'.

 
Brochure Reizen en autohuur
Helaas gaat reizen niet altijd over rozen. Botst u op een probleem? Of wilt u zich goed voorbereiden op een zorgeloos vertrek? ECC België zet u op weg.
  Bestellen
Brochure Solden in Europa
Deze gids vermeldt de periodes voor de zomer- en wintersolden in 30 landen in Europa. U vindt er ook informatie over de lokale munt, de geldende btw-tarieven en de openingsuren van de winkels en shoppingcenters. Verder licht de gids in een notendop de wettelijke garantie in Europa toe en geeft hij enkele tips over koopjes in het algemeen.
 
Brochure SOS algemene verkoopsvoorwaarden
Deze brochure van het ECC wijst op het belang van de algemene verkoopsvoorwaarden en bevat uitleg in mensentaal over de belangrijkste bedingen.
 
Brochure Subscription traps in 6 EU countries 2017 - Summary
Naar schatting 3,5 miljoen Europese consumenten zijn de afgelopen drie jaar ingegaan op een aantrekkelijk onlineaanbod dat resulteerde in een ongewenst betalend abonnement. De slides vatten de resultaten samen van een studie uitgevoerd in opdracht van ECC Zweden en het Zweedse Consumenten Agentschap. (Engels)
 
Brochure Timesharing in Europa
Deze brochure geeft u meer inzicht in de valkuilen, rechten en te ondernemen acties met betrekking tot timesharing. Richtlijn 2008/122/EG heeft de bescherming verbeterd van huidige en toekomstige timesharingeigenaars. Toch blijft timesharing zelden of nooit interessant en hanteren verkopers vaak agressieve en misleidende verkooptechnieken.
  Bestellen