Enkele voorbeelden

Wie zich schuldig maakt aan fraude of oplichting, wil zichzelf verrijken ten koste van anderen. Typisch voor fraude en oplichting: de bedriegers komen hun beloftes nooit na.  En wordt het hen te warm onder de voeten? Dan verdwijnen ze met de noorderzon.

Nu vraagt u zich misschien af: welke situaties vallen onder fraude of oplichting? We sommen de frequentste voor u op.

Loterijen waarbij u altijd verliest

Stel: u krijgt een e-mail met fantastisch nieuws: u wint 15 miljoen euro met een loterij! Binnen enkele dagen staat het bedrag op uw rekening, en gaat u als miljonair door het leven. Het enige wat u moet doen: de administratieve kosten betalen. Dat is al voldoende om uw alarm te laten afgaan: fraude! Oplichting!

Na uw eerste betaling, krijgt u een verzoek om de bankkosten te storten. En zo gaat het maar door. Tot u doorhebt dat u alleen maar verliest, en dus in de val van fraude en oplichting bent gelopen.

Slechts één advies: niets betalen!

Valse mails van bekende instanties (phishing)

Phishing is een vorm van online-fraude en -oplichting die dat vertrouwen misbruikt: een bedrieger stuurt u e-mails in naam van een ander bedrijf, met de bedoeling om uw bankgegevens los te krijgen.

Zo’n e-mail is vaak opgesteld met het logo en in de huisstijl van uw bank, het incassobureau of een andere vertrouwde instantie of firma. De mail bevat een weblink, met de vraag om enkele gegevens te controleren. Doet u dit, dan neemt u het risico dat deze oplichter u een groot bedrag van uw rekening haalt ...

Andere e-mails hebben dan weer een link of bijlage. Klikt u op die link, of opent u de bijlage? Dan haalt u een virus binnen op uw computer.

Wilt u deze vorm van fraude of oplichting vermijden? Onthoud dan dat uw bank nooit het risico neemt om uw bankgegevens door te sturen of op te vragen via het internet.

Slechts één advies: deze e-mails deleten!

Vakantiewoningen die niet bestaan

Ook op de vakantiemarkt bent u niet veilig voor fraude en oplichting. Wees vooral op uw hoede als u online zoekt naar een vakantiewoning.

Dit scenario komt vaker voor dan u denkt: u botst op een advertentie van een prachtige villa. Zwembad, spotprijs, paradijselijke omgeving. Logisch dat u de kans wilt grijpen vóór iemand anders ze wegkaapt. U vervult alle formaliteiten en betaalt de huur vooraf.

De fraude en de oplichting komen pas aan het licht wanneer u aankomt op uw bestemming. En merkt dat … de vakantiewoning helemaal niet bestaat. 

Slechts één advies: vermijd rechtstreekse betalingen aan de verhuurder en werk via platforms die als tussenpersoon optreden.

Valse verkoop van tweedehandswagens 

Internet lijkt dé plaats om een goede tweedehandswagen op de kop te tikken. Maar fraude en oplichting tieren er welig.

Stel: u ontdekt een fantastisch aanbod. De wagen blinkt als nieuw, en zou perfect onderhouden zijn. Bovendien stond hij vaker in de garage dan dat de eigenaar ermee op de baan was. En geeft die laatste de wagen nu weg voor een appel en een ei. 

Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dan is het vaak te mooi om waar te zijn. Een signaal voor fraude of oplichting!

De advertentie ruikt nog meer naar bedrog als de verkoper voorstelt om u de wagen te laten bezorgen door een transportfirma. Als u betaalt, kunt u de wagen testen. Bevalt hij u? Dan bezorgt de firma het bedrag aan de verkopers. Wilt u de auto niet? Dan krijgt u uw geld terug. Maar de realiteit is anders: de wagen én uw geld verdwijnen plots van de aardbol.

Slechts één advies: betaal niets voordat u de wagen zelf hebt gezien!

Tickets die nooit aankomen

Een belangrijk tennistoernooi? Een reünieoptreden van uw lievelingsband? Een zomerfestival waarnaar u al maanden uitkijkt? U wilt het voor geen geld missen.

Jammer genoeg is het event volledig uitverkocht. Het is dus niet zo gek dat u online een manier zoekt om er alsnog bij te zijn. Maar opnieuw loeren fraude en oplichting om de hoek.

Vindt u toch ergens het ticket waarnaar u zo snakt? Ga dan altijd na of de website wel betrouwbaar is. Want mogelijk betaalt u een smak geld voor kaartjes die u nooit krijgt!

Slechts één advies: koop uw tickets enkel via de officiële verkoper!

Nog voorbeelden? 

Lees onze brochure 'Bedrog & oplichting'.