FAQ: Uw auto kopen in Europa

Snuister hier in onze antwoorden op vragen van consumenten. Wie weet zit uw probleem er tussen en hebt u meteen uw antwoord! Toch niet gevonden? Neem contact op met onze juridische dienst (02 542 33 46 of formulier). Onze dienstverlening is gratis.

Je moet weten dat de regels en waarborgen verschillend zijn naargelang je een nieuwe of een gebruikte wagen wil kopen, of je bij een privépersoon of bij een professionele verkoper aankoopt en of de verkoper al dan niet in een lidstaat van de Europese Unie is gevestigd.

De beste bescherming geniet je als je een nieuwe wagen bij een professionele verkoper in een EU-lidstaat aankoopt. In deze situatie geniet je van de garantie in eigen land (zie vraag 14).

Vergelijk steeds de werkelijke prijs die u zult moeten betalen. 

De uiteindelijke prijs die je moet betalen voor een nieuwe wagen* is de nettoprijs (dus zonder btw) van de wagen + de Belgische btw van 21%. 

Voor een niet-nieuwe wagen* is de situatie verschillend. Je betaalt geen btw bij een verkoop door een particulier. Koop je bij een professioneel, dan betaal je de btw op de plaats van aankoop.

Wanneer je prijzen vergelijkt van verschillende handelaars, moet je zeker zijn dat je dezelfde modellen met dezelfde opties vergelijkt. Bedenk ook dat bij vele verkopers over de prijs onderhandeld kan worden. Roep eventueel de hulp in van iemand die de plaatselijke gebruiken kent.

(* zie vraag 3 voor de definitie en vraag 4 voor meer informatie over de btw.)
Ja. Het Belgische btw-wetboek beschouwt een personenwagen als nieuw indien tenminste aan één van de volgende voorwaarden is voldaan:
 • De levering vindt plaats binnen een termijn van 6 maanden te rekenen vanaf de datum van de eerste ingebruikneming. 
  of 
 • Het voertuig heeft niet meer dan 6000 km afgelegd.
Een wagen is niet-nieuw als hij aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:
 • De levering vindt plaats meer dan 6 maanden na de datum van de eerste ingebruikneming. 
  en 
 • Het voertuig heeft meer dan 6000 km afgelegd.
Koop je een nieuwe wagen in een andere lidstaat van de EU, dan betaal je ter plaatse de prijs zonder btw. Wanneer je de wagen invoert in België moet je in België 21% btw betalen.

Koop je een niet-nieuwe wagen, dan betaal je ter plaatse de prijs btw inbegrepen. Het btw-tarief van het land van de verkoper is dan van toepassing. 

Deze regels gelden enkel voor de verkoop van een professionele verkoper aan een particulier. Wanneer een particulier bij een particulier koopt, is er in principe geen btw verschuldigd.

Wees echter voorzichtig wanneer je een wagen koopt bij een particulier die de douane als nieuw beschouwt. In dat geval zal je bij de invoer in België 21% btw moeten betalen. De verkoper kan in dat geval de btw die hij in zijn land betaalde, terugvorderen. Dit mechanisme vermijdt een dubbele belastingheffing. Maar als je er geen rekening mee hield wanneer je de wagen kocht, kan je er het slachtoffer van worden.

De verkoper moet je de volgende documenten overhandigen:
 • De aankoopfactuur (of het aankoopbewijs) met vermelding van tenminste de prijs inclusief of exclusief btw (afhankelijk van het geval, zie vraag 3) en een beschrijving van de wagen. 
 • Het inschrijvingsbewijs indien de wagen reeds werd ingeschreven.

En, indien mogelijk:
 • Het Europese certificaat van overeenstemming (Certificate of Conformity) (zie vraag 6 en vraag 7). 
 • Elk ander bruikbaar document zoals het onderhoudsboekje of de transportfacturen.

Het Europese certificaat van overeenstemming is een document dat je moet voorleggen wanneer je een wagen gaat inschrijven. Dit certificaat (het vroegere gelijkvormigheidsattest) bewijst dat het voertuig voldoet aan de wettelijk voorgeschreven technische vereisten.
In het buitenland ontvang je dit certificaat niet altijd automatisch. Indien de verkoper het je niet kan geven, kan je het meestal verkrijgen bij de fabrikant van de wagen. Hij zal tegen een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn het certificaat leveren. Indien de fabrikant dit certificaat niet kan leveren, moet de identificatie van het voertuig gebeuren bij een speciale technische keuring. Bovendien zal de Federale overheidsdienst Mobiliteit en vervoer de procedure moeten goedkeuren.
 • Je kan de nieuwe wagen op een aanhangwagen naar België rijden. 
 • Je kan beroep doen op een transportfirma. 
 • Je kan de wagen zelf naar België rijden met transitplaten (zie vraag 9). 
 • Indien je gemakkelijk kunt terugkeren naar de verkoper, kan je bij de aankoop van een nieuwe wagen eerst je wagen inschrijven en de definitieve platen gebruiken.
Transitplaten zijn tijdelijke nummerplaten die je toelaten met de wagen tot in België te rijden. Je moet je in het land waar je de wagen koopt informeren over waar en hoe je de transitplaten kan bestellen en hoeveel ze kosten. Meestal kan de verkoper je hierbij helpen. Vergeet de nieuwe wagen niet te verzekeren voor de rit.
Het gebeurt dat auto’s ingevoerd worden met de platen van een andere wagen. Dit is echter niet legaal.
 1. In eerste instantie moet je op het douanekantoor een bijzondere btw-aangifte (446) indienen en de btw op de nieuwe wagen betalen (21%) als het een nieuwe wagen betreft. Dit kan cash of met een gecertificeerde bankcheque. 
 2. Daarna moet je een verzekering afsluiten voor de auto. 
 3. Indien je een tweedehandswagen kocht, moet je langs de technische controle. 
 4. Dan moet je de wagen laten inschrijven bij de DIV. 
 5. Tenslotte moet je de vereiste belastingen (belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting) betalen. 

Bij de invoer van een wagen uit een EU-land (intracommunautaire verwerving), moet je je melden in een Belgisch douanekantoor. Als het om een nieuwe wagen gaat, moet je een bijzondere btw-aangifte invullen (formulier 446).
Het vignet 705 krijg je van de douaneambtenaar en bevestigt dat de wagen in orde is op het vlak van de btw. Het is een groene zelfklever die hij aanbrengt op het roze formulier "aanvraag om inschrijving van een voertuig".
De douane gaat het bedrag in Britse pond omreken naar euro. Hiervoor baseert zij zich op de koers van het Britse pond op de datum vermeld op je aankoopfactuur of bestelbon (indien geen factuur werd opgesteld). Nadien zal op basis van dit bedrag de btw van 21% berekend worden.