Betalen in het buitenland

U reist naar het buitenland? En u wilt een aankoop betalen? Deze betaling kunt u doen :

Betalen met uw bankkaart

Betalen in het buitenland: welk tarief?

Betaalt u in het buitenland met uw kaart? Of haalt u er geld mee af? Dan mag uw bank daarvoor nooit méér aanrekenen dan de kosten van een gewone nationale transactie. U vindt de tarieven terug op de website van uw financiële instelling.

Betalingen in euro met uw debet- of kredietkaart zijn in België doorgaans gratis. 

Maar wilt u geld afhalen met uw bankkaart – in het buitenland of in België? Gebruik dan uw debetkaart. Want u betaalt extra kosten voor afhalingen met uw kredietkaart.

Blokkeer uw gestolen of verloren bankkaart meteen

Wordt uw bankkaart in het buitenland gestolen? Raakt u ze kwijt? Of slikt een geldautomaat ze in? Bel dan onmiddellijk Card Stop op het nummer +32 (0)78 170 170. Bewaar dat nummer zeker in uw gsm of smartphone. Want hoe sneller u Card Stop op de hoogte brengt, hoe sneller u beschermd bent tegen fraude.

Gebruikt u een onlinebanking-app op uw smartphone? En wordt uw telefoon gestolen? Meld dat dan meteen bij uw bank, ook al is de app niet bruikbaar zonder uw code.

Contant betalen 

Bij sommige handelaars kunt u niet anders dan uw aankopen contant betalen. Wees daar voorzichtig mee. Want sommige Europese landen bepaalden een plafond voor cashuitgaven, terwijl andere u verplichten om een contante aankoop van meer dan 10.000 euro aan te geven bij de douane.

Informeer u dus goed voor u contant wilt betalen in het buitenland met de interactieve kaart van het ECC-Net.

Betalen met reischeques

De meeste Belgische banken schrapten de reischeque uit hun aanbod. Enkel American Express en Travelex verkopen nog reischeques. U schaft ze dan aan voor een bepaald bedrag in dollar, yen, Britse pond of euro en ruilt ze om voor cash geld in het land van uw bestemming. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht.

Verliest u uw reischeques of worden ze gestolen? Dan vervangt de uitgever ze – vaak tegen betaling.

Ontdek nog meer manieren om vlot te betalen binnen Europa.