Hebt u een tweede verblijf in het buitenland? Of studeren uw kinderen aan een buitenlandse universiteit in de SEPA-zone? Betaal uw telecom- en energiefacturen dan via een SEPA-domiciliëring. Zo bespaart u zich heel wat kopzorgen.

Met de SEPA-domiciliëring geeft u uw schuldeisers de toelating om uw factuurbedragen rechtstreeks op te vragen bij uw bank.

Hoe werkt een SEPA-domiciliëring?

Zo brengt u uw SEPA-domiciliëring eenvoudig in orde: uw leverancier bezorgt u een eenmalige betalingsopdracht of een opdracht voor meerdere betalingen. U ondertekent het formulier en verleent hem zo de toestemming om het factuurbedrag bij elke vervaldatum van uw rekening te halen. Al uw betalingen gebeuren dus altijd op tijd, en u hoeft daar niet eens iets voor te doen.

Wat kost een SEPA-domiciliëring?

Brengt u een SEPA-domiciliëring in orde voor een of meerdere eurobetalingen van minder dan 50.000 euro? Dan kost u dat evenveel als wanneer uw bank een nationale storting uitvoert.

Betaalt u in een andere munteenheid? Hou dan rekening met de wisselkosten.

Hoeveel tijd vraagt een SEPA-domiciliëring?

Uw bank moet de acties die bij uw SEPA-domiciliëring horen uitvoeren uiterlijk op de eerste werkdag na de vervaldatum van de bijbehorende factuur.

Hoe annuleer ik een SEPA-domiciliëring?

Wilt u uw SEPA-domiciliëring stopzetten? Stuur uw leverancier dan een schriftelijke aanvraag en volg zijn instructies.

Een SEPA-domiciliëring betwisten?

Staat op uw bankafschrift een ongewone inning? Wees gerust, met een SEPA-domiciliëring bent u veilig voor leveranciers die uw vertrouwen willen misbruiken. U kunt uw bank een terugbetaling vragen en dit

  • tot acht weken nadat het bedrag van uw rekening is gegaan voor een inning via een toegestane SEPA-domiciliëring.
  • tot dertien maanden nadat het bedrag van uw rekening is gegaan voor een inning via een niet-toegestane SEPA-domiciliëring.

Zo vermijdt u onaangename verrassingen

  • U kunt van uw bank eisen dat ze enkele of alle schuldeisers de mogelijkheid ontzegt om nog geld af te schrijven van uw rekening.
  • Nog mogelijk: bij uw bank een maximum vastleggen voor uitgaven en/of sleutelen aan de regelmaat van de inningen.

Geld overmaken aan iemand zonder (toegang tot zijn) bankrekening? Dat lukt niet met een SEPA-domiciliëring of -overschrijving. Overweeg in dat geval een postwissel of schakel een geldtransferservice in (maar wees op uw hoede).