Wit u geld versturen naar iemand zonder bankrekening? Of iemand zonder toegang tot zijn bankrekening – bijvoorbeeld omdat hij met vakantie is? Dan kunt u uw geld versturen door een geldtransferservice zoals Western Union of MoneyGram (naar het buitenland), of via een postwissel (binnen België).

Wees op uw hoede voor oplichters!

Schakel alleen geldtransferservices in als u geld wilt versturen naar mensen die u goed kent én vertrouwt. Dus nooit wanneer u iets aankoopt bij een onbekende handelaar. Want oplichters maken handig gebruik van deze systemen voor hun frauduleuze praktijken.

Opgelet voor deze klassieke oplichterstruc: u krijgt een e-mail van een van uw familieleden of vrienden of van een zogenaamd familielid. Die bevindt zich in het buitenland en heeft dringend uw financiële hulp nodig. Maar opgelet: want vaak gaat het om een bericht van een bedrieger. Ga dus niet meteen geld versturen. Neem eerst contact op met de persoon zelf of zijn dichte familie of vrienden om te checken of het verhaal wel klopt.

Geld versturen: hoe werkt dat?

Geld versturen kan vlot online (via een beveiligde website, na inschrijving en identificatie), of in een agentschap van een geldtransferservice of van in een postkantoor.

Om geld te versturen dient u uw contactgegevens, die van de begunstigde én het bedrag te communiceren.

U krijgt dan een referentienummer dat u moet doorgeven aan de persoon naar wie u geld wilt versturen. Koos u voor een postwissel? Dan ontvangt de begunstigde dat nummer schriftelijk thuis.

De begunstigde stapt met zijn referentienummer én met een identiteitsbewijs naar de geldtransferservice of naar een postkantoor. Alleen zo kan hij het geld ophalen.

Geld versturen: hoelang duurt dat?

Geld versturen en laten ophalen kan in enkele minuten geregeld zijn. Een postwissel neemt uiteraard wat langer in beslag, omdat het referentienummer eerst in de brievenbus van de begunstigde moet vallen.

Geld versturen: hoeveel kost dat?

Om geld te versturen via een geldtransferservice betaalt u normaal een commissie in verhouding tot de verzonden som en eventueel ook wisselkosten.

Hebt u eerder interesse om online geld te versturen? Bijvoorbeeld via PayPal. Leer hoe, bij het ECC.