FAQ: Logies

Snuister hier in onze antwoorden op vragen van consumenten. Wie weet zit uw probleem er tussen en hebt u meteen uw antwoord! Toch niet gevonden? Neem contact op met onze juridische dienst (02 542 33 46 of formulier). Onze dienstverlening is gratis.

Dit is wat u moet doen:

Reageer onmiddellijk ter plaatse. Informeer de hotelbediende, de eigenaar of zijn vertegenwoordiger ter plaatse onmiddellijk over uw ongenoegen. Misschien is het probleem eerder klein of kan het snel verholpen worden. Vraag het probleem op te lossen of een korting. Is uw verblijf verderzetten echt geen redelijke optie? Pols of u terecht kunt in een ander hotel/vakantieverblijf of negotieer een volledige terugbetaling. Zorg ervoor dat u een schriftelijke bevestiging van uw klacht ontvangt.

Contacteer de reisorganisator of de tussenpersoon (platform of reserveringswebsite) als u het logies niet rechtstreeks bij de uitbater boekte.

  • U reserveerde het verblijf in het kader van een pakketreis? Contacteer de reisorganisator of zijn vertegenwoordiger ter plaatse. Hij moet al het nodige doen om uw probleem op te lossen. Blijkt dit onmogelijk, dan moet hij een alternatief verblijf voorstellen. Voldoet dit alternatief niet? U hebt recht op kosteloze repatriëring naar uw vertrekplaats en op een vergoeding. 
  • U reserveerde enkel het verblijf? Kijk op de website van de tussenpersoon hoe u uw klacht moet indienen.

In beide gevallen, reageer snel - best de dag van aankomst - en bewaar alle bewijsstukken van uw klacht (bv. e-mail, fax, telefoonrekening).

Vergaar zoveel mogelijk bewijs om uw klacht kracht bij te zetten. Maak foto’s, video’s van de probleemsituatie of verzamel getuigenissen van andere reizigers. Dit hebt u nodig als u na thuiskomst een vergoeding wilt vragen.

Bij thuiskomst: kon uw probleem ter plaatse niet verholpen worden of kreeg u nog niet de gevraagde compensatie? Stuur onmiddellijk na thuiskomst een schriftelijke klacht (e-mail of aangetekende brief) naar de hotelhouder, de eigenaar en/of naar de reisorganisator. Komt u samen niet tot een oplossing en is de hotelhouder, eigenaar of reisorganisator in Europa geregistreerd? Dien uw klacht in bij ECC België via het online klachtenformulier.

Op Airbnb zijn het meestal privépersonen die een kamer of woning te huur aanbieden aan wie op zoek is naar een plek om te overnachten op zijn reisbestemming. Airbnb is dus een tussenpersoon tussen de verhuurders en de gasten en heeft al miljoenen overnachtingen geregeld. Maar soms loopt het fout. Oplichters misbruiken het onlineplatform om fictieve accommodaties aan te bieden: de gast reserveert, betaalt en … heeft geen onderdak op zijn bestemming.

Oplichters gaan uiterst professioneel te werk. Ze bevestigen in de conversatie op Airbnb dat alles oké is en dat ze alles verder via e-mail zullen afhandelen. Het e-mailadres, de reserveringsbevestigingen en andere formulieren en vaak zelfs de website waarnaar gelinkt wordt, zien er zeer officieel uit mét het Airbnb-logo. Laat u echter niet misleiden en blijf op de website!

Om fraude te vermijden, gebruikt Airbnb een gecentraliseerd en beveiligd reservatiesysteem: alles van reservatie tot betalen gebeurt op de Airbnb-website. Wijk daar niet van af! Voer alle communicatie via het platform en betaal met kredietkaart via de beveiligde betaalpagina. Uit voorzorg betaalt Airbnb de verhuurder pas 24 uur na het inchecken van de gasten. Als u betaalt buiten het Airbnb-systeem, kunt u niet bij Airbnb terecht voor een terugbetaling. 

ECC België raadt aan de veiligheidstips op de Airbnb-website nauwgezet te volgen. Wordt u toch opgelicht? Dien dan klacht in bij de politie. Betaalde u met een kredietkaart? Betwist dan de transactie bij de uitgever van uw kaart.