Uw huurauto ophalen

Een huurauto ophalen in zeven haasten is geen goed idee. Het moment vraagt juist een extra dosis waakzaamheid van u. Waarom?

  • U ondertekent het huurcontract.
  • U krijgt de kans om de staat van het huurvoertuig te inspecteren.

Laat u dus niet verleiden om uw huurauto te gaan ophalen in vliegende vaart. Want dat kan u later duur te staan komen. ECC België licht toe welke reflexen u het best aanleert.

Lees het contract

Het huurcontract is een essentieel document, waarop u terugvalt bij elke discussie. Onderteken het dus niet blind wanneer u uw huurauto gaat ophalen.

Calculeer altijd voldoende tijd in wanneer u uw huurauto wilt ophalen. Want zet u uw handtekening onder het contract? Dan verklaart u zich akkoord met de inhoud. En is het aartsmoeilijk om de bepalingen alsnog aan te vechten.

Lees het aandachtig. Check welke diensten en verzekeringen zijn inbegrepen. Neem de algemene voorwaarden door en controleer de prijzen.

Uw auto ophalen in het buitenland kan leiden tot een specifiek probleem: dat u de taal van het contract niet beheerst. Let in dat geval extra op de afkortingen van de (Engelstalige) verzekeringen, zoek op waarover het precies gaat, en check of de verzekering is inbegrepen in de overeenkomst of moet worden bijbetaald.

Vergelijk voucher met contract

Reserveerde u uw wagen op voorhand? Online of in een reisbureau? Dan krijgt u een voucher, die u afgeeft aan het loket wanneer u uw huurauto gaat ophalen bij het verhuurkantoor. Vergelijk die bon altijd nauwgezet met uw contract, met deze vragen in het achterhoofd:

  • Stemmen de diensten in het huurcontract overeen met die op mijn voucher? En zijn ze niet opnieuw aangerekend?
  • Vermeld het contract optionele betalende diensten of verzekeringen die niet op mijn voucher stonden en waar ik ook niet om vroeg?
  • Houdt het huurcontract rekening met het voorschot dat ik al betaalde bij de reservering?

Huurauto ophalen: inspecteer de wagen

U hebt één kans om uw tijdelijke wagen te inspecteren, samen met een medewerker van het kantoor: wanneer u uw huurauto gaat ophalen. Laat ze niet voorbijgaan.

Noteer elke kras, elke deuk en elke andere beschadiging aan de huurauto, onderteken die schadestaat samen met de kantoormedewerker en bewaar er een kopie van. Zo kan er nadien geen discussie over bestaan.

Gaat u uw huurauto ophalen, maar is er geen gelegenheid om de wagen te controleren met de verhuurder? Neem dan foto’s van het voertuig (mét automatische tijd en datum), om aan te tonen dat de huurauto al eerder was beschadigd.