Voorwaarden van autoverhuur

Bij een auto huren komt wat omzichtigheid te pas. U bent dus maar beter vertrouwd met de voorwaarden van autohuur. Zorg dat u vooraf het antwoord kent op vragen als:;

Wat is de reputatie van de verhuurder?

Staat u op het punt om een huurwagen te reserveren via een tussenpartij? Zoek dan eerst uit bij welk verhuurkantoor u terechtkomt. En trek dit na:

  • de volledige algemene voorwaarden voor autohuur, waarvan de tussenpartij soms niet meer dan een samenvatting geeft
  • de reputatie van het verhuurkantoor, en zijn bereikbaarheid bij problemen

Welke zijn de annulatievoorwaarden van de autohuur?

De wetgeving voorziet niet in een herroepingsrecht voor de huur van voertuigen. Sla er daarom de algemene voorwaarden van het kantoor op na: bieden zij de mogelijkheid om uw huur te annuleren?

Meestal vermelden de voorwaarden voor autohuur annulatiekosten, bepaald volgens het moment waarop u het contract wilt beëindigen. Hoe vroeger u annuleert, hoe minder u betaalt.

Welke documenten toon ik aan het loket?

Alle kantoren eisen in hun algemene voorwaarden voor autohuur: een rijbewijs en een identiteitsbewijs. Die moeten geldig zijn en op naam van de hoofdbestuurder staan. Check altijd of de voorwaarden nog andere documenten vermelden, zoals een internationaal rijbewijs of een paspoort.

Wanneer en hoe betaal ik?

Nam u geen verzekering die u bij schadegevallen behoedt voor de franchise? Dan bestaat de kans dat de autoverhuurder u aan het loket vraagt een waarborg te blokkeren op de kredietkaart van de bestuurder

Bekijk goed wat hierover in de algemene voorwaarden staat. Deze waarborg kan hoog zijn. Hierdoor is de bestedingslimiet van uw kredietkaart snel bereikt en dus ook uw beschikbare vakantiebudget.

De meeste verhuurkantoren aanvaarden maar enkele betaalmiddelen. Kijk na welke: op uw reserveringsvoucher of op de site van het kantoor.

Opgelet: heel wat verhuurders weigeren prepaid kredietkaarten.

Wie mag het voertuig besturen?

Een rijbewijs hebben, betekent niet automatisch dat u een wagen mag huren. De meeste kantoren vermelden een vaste minimale leeftijd in hun algemene voorwaarden voor autohuur (bijvoorbeeld 21 jaar).

Verhuurkantoren zijn daarin strikt: bent u te jong? Dan kunt u geen auto huren. Vaak eisen de voorwaarden voor autohuur een supplement voor jongere bestuurders (bijvoorbeeld tussen 21 en 25 jaar oud).

Mag ik rijden waar en zoveel ik wil?

Heel wat verhuurkantoren beperken de landen waar u mag rijden, in hun algemene voorwaarden voor autohuur. Wilt u rijden in een niet-toegelaten land? Dan moet u daarvoor uitdrukkelijke toestemming krijgen.

De meeste verhuurcontracten stellen dat u zoveel kilometers mag afleggen als u wilt. Andere geven dan weer een maximale afstand op bij uw reservering. Elke extra afgelegde kilometer verschijnt dan op uw factuur – tegen een vooraf vastgelegd tarief.

Wat zijn de afspraken rond brandstof?

Verhuurkantoren nemen uiteenlopende regelingen rond brandstof op in hun algemene voorwaarden voor autohuur:

  • U brengt het voertuig terug met eenzelfde brandstofpeil als bij ophalen van de wagen. U betaalt de benzine aan de benzinepomp en niets aan de verhuurder. Vergeet niet om voldoende te tanken, anders kan de verhuurder u de bijkomende benzine aan hoge prijs aanrekenen. 
  • U betaalt op voorhand voor een volle brandstoftank en wordt geheel of gedeeltelijk terugbetaald, afhankelijk van het brandstofpeil bij teruggave.
  • U betaalt op voorhand een bepaald bedrag dat u niet terugbetaald wordt, ongeacht het brandstofpeil bij teruggave.

Waar en wanneer haal ik de wagen op en breng ik hem terug?

Kijk altijd de openingsuren van uw kantoor na. Probeer uw vlucht hierop af te stemmen zodat u een staat van de wagen kan opmaken bij het terugbrengen.