Op reis met de hond, de kat of een ander gezelschapsdier

Gaat u op reis met de hond of de kat? Of neemt u andere gezelschapsdieren mee door de Europese Unie? Dan moet u aan enkele voorwaarden voldoen. Ontdek welke en vertrek zonder zorgen:

Goed om te weten: er gelden geen reisbeperkingen voor huisdieren door COVID-19.

Welke identificatie heeft het dier nodig?

Om op reis te gaan met de hond, de kat of een ander gezelschapsdier (bijvoorbeeld een fret) moet u dit in orde brengen:

  • een elektronische chip laten inplanten bij uw dier (tenzij het een leesbare tatoeage heeft van een identificatie vóór 3 juli 2011)
  • een Europees paspoort voor uw dier aanvragen bij een erkende dierenarts

Het paspoort van uw dier blijft levenslang geldig. Het vermeldt onder meer wanneer uw hond een vaccinatie kreeg tegen hondsdolheid. Vertrekt u op reis met de hond, de kat of een ander dier? Dan moet u hem op tijd laten inenten.

Aan welke andere eisen moet u voldoen?

Informeer u voor uw vertrek naar de bijkomende voorwaarden nodig voor het land van uw bestemming. U vindt meer informatie op de website van de FOD Volksgezondheid. In sommige landen:

  • Mag u maximaal vijf gezelschapsdieren meenemen op reis.
  • Moet u uw dier laten ontwormen niet vroeger dan 120 uur en niet later dan 24 uur voor u aankomt in uw land van bestemming. 
  • Op reis met een hond, de kat of een ander gezelschapsdier van nog geen drie maanden oud? Dat is verboden – tenzij uw EU-bestemming dat uitdrukkelijk toelaat.

Hoe mag u dieren vervoeren?

De huidige Europese regelgeving spreekt niet over het vervoer van gezelschapsdieren. Gaat u dus bijvoorbeeld op reis met de hond of de kat? Dan is het nationale recht van de lidstaat van bestemming en doorkomst van toepassing. En moet u ook rekening houden met de contractuele bepalingen van de vervoersmaatschappij (bv. de luchtvaartmaatschappij).

U reist per vliegtuig? Een vliegmaatschappij beslist zelf of ze dieren vervoert. Laat ze dat toe? Dan bepaalt ze ook: welke dieren en op welke vluchten, onder welke voorwaarden en met welke tarieven.

Opgelet: U kunt niet naar om het even welke luchthaven in het Verenigd Koninkrijk vliegen met uw hond of ander gezelschapsdier. Informeer u dus goed voor u op reis vertrekt met de hond of de kat.