Uw reis annuleren

Een reis annuleren is niet altijd zonder kosten. U kunt geen reis, hotel, huurwagen, vliegtuigticket, … boeken en dan een beroep doen op het herroepingsrecht. De wet voorziet geen herroepingsrecht, niet online, en niet bij een reisagentschap. Eenmaal uw reis (vervoer en/of verblijf) is bevestigd, bent u gebonden.

Wilt u uw reis na het boeken toch annuleren of aanpassen?

Opgelet: Ligt uw vakantiebestemming in een risicozone? En geeft de FOD Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies? Dan verbreekt u uw contract toch niet zomaar! U kunt uw reis enkel zonder kosten annuleren met het akkoord van uw vliegmaatschappij, hotel of touroperator. 

Wat voorzien de algemene voorwaarden?

Het is niet verplicht om een annulatiebeding te voorzien in de algemene voorwaarden. Is het voorzien, bekijk dan onder welke voorwaarden en welke kosten u kunt annuleren. Vaak moet u een percentage van het totaalbedrag betalen of een vooraf bepaald vast bedrag afhankelijk van het moment van de annulatie. 

Een reisverzekering afgesloten?

Heel wat mensen die een reis boeken, krijgen de mogelijkheid om meteen ook een extra verzekering te nemen. Bijvoorbeeld een algemene reisverzekering, een annulatie- of een bagageverzekering.

Dekking en tarieven variëren van verzekering tot verzekering. Kijk dus:

  • of uw situatie gedekt is
  • hoeveel de verzekeraar u terugbetaalt
  • welke kosten uitgesloten worden
  • of er een franchise wordt aangerekend
  • welke documenten u moet voorleggen
  • welke procedure u moet volgen om de terugbetaling te bekomen

Goed om te weten: Reisverzekeringen bestaan in uiteenlopende formules. Zowel op eenmalige basis (voor één reis) als op jaarbasis. Nuttige overweging als u een reis gaat boeken: een reisverzekering voor een volledig jaar is vaak maar een fractie duurder dan een kortlopende. Trekt u meer dan eens naar het buitenland? Dan is ze voordeliger.