Tips voor een zorgeloze vakantie

Laatst aangepast op 13-06-24.

Bijna zomervakantie! Hebt u reisplannen? Met deze tips vertrekt u goed voorbereid op reis. Zo geniet u extra van uw vakantie. En botst u onderweg toch op een probleem, dan hebt u rechten!

Goed voorbereid op reis

Het fijne reisgevoel start vaak al bij het plannen van uw reis. Maar hoe boekt u best uw vakantie? Bij een reisbureau of online? Reserveert u een georganiseerde reis of stelt u zelf uw vakantie samen? En waarop moet u letten bij een onlinereservatie? Onze tips helpen u op weg.

Controleer welke reisdocumenten u nodig hebt. En vraag ze op tijd aan. Want spoedprocedures nemen een serieuze hap uit uw vakantiebudget.

Mag uw huisdier mee op reis? Ook uw troeteldier reist niet zonder Europees paspoort en elektronische chip. Ontdek de andere eisen waaraan u moet voldoen.

Passagiersrechten in Europa

U reist met het vliegtuig, de trein, bus of boot? Dan beschermen Europese regels u bij o.a. vertragingen, annulatie, overboekingen en bagageproblemen.

In bepaalde gevallen maakt u aanspraak op een extra schadevergoeding. Gebruik onze handige tool om uw compensatie bij problemen met uw vliegreis te berekenen.

Onze tip: controleer op uw reisdocumenten hoe laat u op de luchthaven of uw vertrekplaats moet arriveren. En vertrek op tijd. Door de vakantiedrukte neemt dit soms extra tijd. Mist u uw vlucht omdat u niet tijdig kon boarden? U zult op eigen kosten een nieuw ticket moeten boeken.

Rijden in Europa

Trekt u er met de wagen op uit of huurt u een auto op uw reisbestemming? Weet dat u ook in het buitenland de verkeersregels moet naleven.

Kreeg u toch een boete in een ander EU-land? Ter plekke of in de bus? U zult er niet aan ontsnappen.

Auto huren in Europa

Of u uw huurwagen vooraf of ter plaatse reserveert, u kent maar beter de voorwaarden van de autoverhuur. Controleer ook welke autohuurverzekering is inbegrepen, en voor welke pakketten u extra betaalt. Overweeg welke verzekering u echt nodig hebt.

Sommige autoverhuurders rekenen achteraf kosten aan voor vermeende schade die u aan de huurauto berokkend zou hebben. Inspecteer daarom goed de staat van het huurvoertuig wanneer u het ophaalt. En neem foto’s (met automatische datum en tijd). Doe hetzelfde bij het terugbrengen van de huurauto.

Mobiel bellen en surfen in Europa

Mobiel bellen, sms’en en surfen in een ander Europees land kost net evenveel als in België. Maar opgelet: soms moet u zonder dat u er erg in hebt, toch extra betalen. Dit gebeurt als uw toestel verbinding maakt met een niet-Europese zendmast. En vergeet niet dat roamingtarieven wél van toepassing zijn als u buiten Europa reis.

Gezondheidszorg in Europa

Hebt u dringende medische zorg nodig tijdens uw reis in een ander EU-land? De verplichte ziekteverzekering in België betaalt ze u terug. Ook voor uw medicijnen op doktersvoorschrift kunt u bij om het even welke EU-apotheek terecht.

Gratis hulp & advies

Bots u onderweg op een probleem? De juristen van ECC België staan paraat voor gratis hulp en advies. Contacteer ons!